National

Marcel Vela anunță înființarea Poliției Animalelor – VIDEO

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Vela anunță înființarea Poliției Animalelor - VIDEO
Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin a confirmat evenimentul tragic de la Bocșa

Ministerul de Interne, Marcel Vela, a anunțat astăzi înființarea Poliției Animalelor. Marcel Vela a prezentat proiectul ordonanţei de urgenţă pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, fiind vizată înființarea Poliției Animalelor.

„Instituim obligația Consiliilor Județene de a asigura serviciu public de adăpostire a animalelor. Animalele pot fi dat în custodie temporară unor organizații neguvernamentale.

Se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, locuința dau domiciliul oricărei persoane, fără acceptul lor, dacă se indică faptul că în acel spațiu se află animale în pericol. Este un privilegiu că eu sunt cel în mandatul căruia s-a înființat Poliția Animalelor.”, a declarat Marcel Vela.

Marcel Vela anunță înființarea Poliției Animalelor

Astfel, conform proiectului, polițiștii pot intra în orice casă sau sediu de firmă, fără acceptul propritarilor, dacă sunt semnalate fapte de cruzime împotriva animalelor, a precizat Vela.

„Se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde pe domeniul, la domiciliu sau în reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor, care indică faptul că acolo se află un animal în situație de pericol.

O altă noutate este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanei care deține animalul“, a precizat Marcel Vela.

Potrivit ministrului, proiectul prevede înfiinţarea de puncte de lucru şi în alte oraşe, în afara celor reşedinţă de judeţ, astfel încât cetăţenii să nu mai facă deplasări pe distanţe mari pentru a avea acces la serviciile MAI, înfiinţarea Poliţiei Animalelor, schimbarea numelui Poliţiei Române în Poliţie Naţională, pentru a se face „o delimitare clară între Poliţia Naţională şi Poliţia Locală”.

Ministrul a vorbit și despre proiectul de reorganizare a ministerului.

„Din luna iunie, de când noi nu am mai fost implicaţi ca şi gestionare a stării de alertă în prima linie, în sensul în care gestionarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu a mai fost direct la ministrul de Interne, am refăcut grupul de lucru, am reorganizat acele întâlniri şi consultări. Proiectul este în faza finală, mai trebuie să-l prezint şi premierului şi celorlalţi colegi din Guvern care au şi ei o responsabilitate sau o implicare în obţinerea unei asemenea legislaţii, plus un aviz de la CSAT şi cred că, în perioada următoare, e vorba de săptămâni, acest proiect va fi făcut public”, a menționat Marcel Vela.

Schimbarea legislației în cazul legitimei apărari

Ministrul de Interne a a vorbit și despre legitima apărare în cazul în care polițișstul este atacaat de mai mulți infractori.

„Folosirea armamentului (de către poliţist – n.r.) trebuie gândită într-o filozofie în care, într-adevăr, să nu fie excese, nu sunt de acord cu violenţa, cu excesul, cu uzul de armă, atunci când nu este cazul, dar dacă eşti atacat ca poliţist şi există pericolul ca infractorul să-ţi fure pistolul şi să te împuşte, eu cred că în legislaţie ar trebui să tratăm exact acest episod, când eşti atacat de zece infractori şi tu eşti poliţist şi există şi posibilitatea să-ţi ia pistolul şi chiar să te împuşte, să fie considerată legitimă apărare. Uzul de armă trebuie oarecum gândit şi în situaţia de legitimă apărare”, a spus Marcel Vela.

Adauga un comentariu