Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, fuge de audierile din cazul „Sparanghelul“. Marcel Vela era aşteptat astăzi, la audieri, în Comisia parlamentară de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel.
Marcel Vela fuge de audierile din cazul „Sparanghelul“
Inițial, ministrul de Interne a spus că va veni în fața parlamentarilor la ora 13:00 însă ulterior a revenit și a spus că are programul plin și pleacă din Capitală.
Marcel Vela a precizat că ar vrea să fie audiat online sau audierile să fie amânate. Ministrul Afacerilor Interne nu a transmis când ar putea veni în fața parlamentarilor.
Chemat să dea explicații după incidentul de la Cluj
Parlamentarii doreau să afle, astăzi, de la Marcel Vela, de ce în Ordonanța nr. 7 nu a fost reglementat modul în care românii puteau pleca la muncă în străinătate și abia mai târziu, în Ordonanța nr.8, după incidentul de la Cluj, au fost făcute prevederile legale. Scandalul a apărut după ce câteva sute de români s-au înghesuit, în plină pandemie de COVID-19, să plece de pe Aeroportul Cluj, fără să respecte vreo normă de prevenire a infectării cu coronavirus.
Săptămâna trecută, reprezentanţii Comisiei de anchetă i-au adresat invitaţia ministrului Vela de a fi prezent la audieri pe 25 august. Reprezentanții forului anunțau că „Secretariatul Comisiei a trimis azi (marţi – n.r.) domnului ministru de Interne, Ion-Marcel Vela, invitaţia la audieri pentru marţi, 25 august, ora 13,00’”.
Are deja avea dosar penal deschis la DNA?
Marcel Vela ar avea dosar penal deschis la DNA de pe vremea când primăria Caransebeş era condusă de acesta. Dosarul ar fi legat de mai multe contracte alături de Ministerul de Interne din Serbia. Progamul implementat se numea „Management Comun pentru Situaţii de Urgenţă în zona transfrontalieră în zona Caransebeş – Južno-Banatski”
Conform programului „Management Comun pentru Situaţii de Urgenţă în zona transfrontalieră în zona Caransebeş – Južno-Banatski”, acesta cuprindea cumpărarea a mai multor echipamente printre care şi anumite bunuri IT care ar fi fost folosite la gestionarea unor situaţii de urgenţă din zona de frontieră comună cu România şi Serbia. Comunicatul DNA susţine că valoarea cumpărarea de echipamente şi bunuri IT ar avea un buget total de 2.3 milioane de euro şi cuprindea achiziţia de servere, drone dar şi câteva staţii de lucru pentru oraşul Caransebeş.
Una dintre achiziţiile prin programul implementat în oraşul Caransebeş, o dronă, s-a prăbuşit în 2015 în râul Timiș și a fost căutată timp de șase zile. Drona fusese trimisă din ordinul lui Marcel Vela pentru a căuta o femeie dispărută.
Comunicatul DNA este anonimat
Interesant este faptul că DNA nu dezvăluie numele persoanelor inculpate, care au calitatea de suspect. Pe site-ul instituţiei se arată faptul că procurorii explica faptul că un inculpat, persoana fizică fără calitate specială este anchetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență.
În continuarea comunicatului se vorbeşte despre faptul că inculpatul a pretins unui om de afaceri o sumă de bani care reprezenta 10% din valoarea unui contract de achiziţii. Contractul urma să fie atribuit prin licitaţie internaţională, licitaţia fiind organizată de o primărie de municipiul din zona de frontieră.
Banii au fost pretinşi pentru a exercita o presupusă influenţa pe care inculpatul o avea
Conform aceluiaşi comunicat, banii au fost pretinşi în ideea în care inculpatul ar fi trebuit să exercite o influnta pentru atribuirea contractului mai sus amintit. Influenţa ar fi fost exercitată asupra primarului oraşului, dar şi asupra unor funcţionari din primărie. Prin aceste metode, afaceristul ar fi fost favorizat pentru atribuirea întregului proiect. Metoda era de a îngreuna accesarea unor altor afacerişti la licitaţie prin punerea unor condiţii restrictive:
„Pretinderea şi primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziţiei de echipamente şi bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia”, arată DNA.