Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost în control, duminică, la vama Nădlac. Marcel Vela spune că transportul mărfurilor este prioritar, însă nici zona de autoturisme nu va fi neglijată, iar măsuri pentru șoferii care stau ore în șir pentru a intra în țară, vor fi anunțate în curând.
Prezentatoare ştiri:
Marcel Vela, ministrul de interne a fost în control la vama Nădlac pentru a verifica situaţia de acolo. A fost întâmpinat de autorităţi şi invitat să constate care este situaţia.
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Aşa cum ştiţi pentru noi a fost şi este prioritar tranzitul de marfă, mai ales că există acest culoar din Ungaria spre România şi ieşirea spre Bulgaria şi în această idee am dorit să limităm cât mai mult timpul de aşteptare la intrarea în ţară. În acelaşi timp, am creat unele facilităţi pentru şoferii de pe trailere şi TIR-urile care aduc marfa în România şi în această ipoteză şi idee de a ajuta traficul de marfă am împărţit tot ceea ce intra în România în zona de autoturisme pe Nadlac 1 şi în zona de camioane pe Nădlac, aici pe autostradă.
Evident că dacă există probleme pe zona de autoturisme, pe Nădlac 1, o să găsim soluţii să bifurcăm traficul şi acolo, astfel încât să degajăm intrarea în ţara de pe Nădlac 1. Discutând cu specialiştii, cu colegii de la Poliţa de Frontieră, cu colegii de la Ministerul Transporturilor, cu autorităţile locale, astfel încât să facilităm şi intrarea în ţară pentru că, evident, suntem preocupaţi ca să fie o fluentă cât mai bună pe tot tranzitul de la frontiera de vest.
Jurnalist:
Care sunt vămile luate în calcul pentru autoturisme?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Pentru autoturisme o să analizăm acum şi cu domnul prefect şi cu domnul primar, cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi le vom anunţa în timp util.
Jurnalist:
Mulţumit de ce aţi văzut aici?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Foarte mulţumit! Nu mă aşteptam să fiu chiar atât de mulţumit, să fiu sincer.
Jurnalist:
Domnule ministru vreau să vă întreb despre curăţătoriile de haine din mall-uri. Care a fost motivul pentru care le-aţi lăsat deschise?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Sunt lucruri de necesitate şi aşa cum aţi văzut am lăsat în mall-uri tot ceea ce ţine de alimente, de bunuri de larg consum. Dimpotrivă, după prima ordonanţă am extins şi pentru alte servicii de utilitate publică aşa cum sunt serviciile de optică medicală şi magazinele de ochelari, farmaciile. Aşadar, am considerat că o curăţătorie este indispensabilă vieţii de zi cu zi şi sunt familii, sunt bătrâni care nu pot să spele şi atunci curatoria este vitală într-o comunitate.
Jurnalist:
Pe de altă parte, patronii se plâng ca nu mai au clienţi, mall-urile le cer în continuare chirii şi am înţeles că v-au înaintat un memoriu să le exceptaţi, dacă luaţi în considerare modificarea ordonanţei militare 2 în aşa fel încât să fie exceptate sau vă gândiţi că poate…
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Să fie închise?
Jurnalist:
Da.
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
O să analizăm. Noi am considerat la momentul respectiv că o curăţătorie este indispensabilă într-o comunitate, motiv pentru care la solicitarea altor deţinători de asemenea firme le-am lăsat deschise în mall. Voi analiza şi solicitarea respectivă, ne vom consulta şi cu siguranţă vom lua cea mai bună măsură.
Jurnalist:
Sunt o variantă pentru spitalele de campanie, de exemplu care nu au spălătorii? Credeţi că pot ajuta în acest sens?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Toate spitalele de campanii şi tot ceea ce există la ora actuală în zona medicală este deservita această zonă de servicii de curăţătorie autorizate care sunt deja programate, nu o să ducă cineva haine de la un spital de campanie la un mall ca să cureţe acolo cearceafurile sau lenjeria.
Jurnalist:
Domnule ministru, daţi o veste bună romanilor, astăzi, de aici de la Nădlac.
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
O veste bună romanilor este ca prin măsurile luate de noi sunt astăzi la Nădlac şi acele coloane interminabile unde se stătea ore în şir la coadă ca să intre marfa în România, existând chiar pericolul să fie anulate unele curse, iată ea se derulează într-o conjunctură normală această procedură de tranzit este bine organizată. Colegii de la DSP, de la Poliţia de Frontieră, de la Vamă, toţi care lucrează aici sunt prezenţi la datorie. Traficul nu mai este aglomerat, este fluidizat, ceea ce înseamnă că în magazinele din România marfa, alimentele ajung la timp şi cetăţenii trebuie să fie la curent cu acest lucru.
Totodată, companiile care folosesc subansamble, materiale, diverse subansamble de produse pe care le asamblează în România, sunt foarte multe companii care lucrează în România şi în producţie şi în servicii care au nevoie de marfă de import şi uitaţi că ea este prezentă în România în cel mai rapid şi eficient mod. În acelaşi timp şi cei care duc din România marfa în alte ţări, când revin acasă nu stau ore în şir, ajung repede la familie sau la firme pentru a fi pregătiţi, nestresati şi foarte bine pregătiţi pentru următoarea cursă de export.
Jurnalist:
La un moment dat, domnul Despescu spunea într-o conferinţă de presă că sunt aşteptaţi 200.000 de romani acasă de Paşte. Având în vedere că s-au suspendat zborurile, rămânem la acelaşi număr sau ne aşteptam să vină mai puţini?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Este o estimare. Nimeni nu ştie o cifră exactă, nu s-a vorbit tete-a-tete cu nimeni dacă vine sau nu vine, eu am făcut un apel şi fac şi acum prin intermediul dvs prietenilor, fraţilor din diaspora. Şi eu am cunoştinţe, am rude care sunt în alte ţări şi am discutat, chiar au fost convinşi şi de acord că în acest an e mai bine să facă Sfânta sărbătoare a Paştelui acolo unde sunt. Nepotul meu este în Elveţia şi rămâne de Paşte acolo.
Nu este o bravură sau o măsură care sa jigneasca sau sa deranjeze pe cineva, facapelsi am facut si ieri la toti compatriotii nostri din diaspora sa inteleaga ca inclusiv pentru ei e mai bine asa pentru ca circuland pe un drum lung, intrând în contact cu cetăţeni din alte state, eustiu din statele vecine, într-o benzinărie pot sa intre în contact cu altepersoane care sunt infectate cu acest virus păcătos în aceasta ipoteza nefericita ajunge acasa si îi imbolnaveste pe cei dragi.
În aceasta ipoteza dramatica deja chiar el însuşi are o problemă. Aşadar nu e nicio fericire sau niciun avantaj sa vii din Austria sau Germania sa faci Pastele acasa pentru ca s-ar putea ca într-o benzinarie dintr-o tara intermediara de pe drum sa te imbolnavesti.
Jurnalist:
În plus ei sunt obligati sa mearga în carantină.
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Nu vreau sa mai anunt si acest aspect pentru că poatesuna ca o ameninţare, eu apelez la înţelegere, am fost tot timpul de partea ideii ca managementul trebuie sa fie al convingerii nu al constrângerii. Şi în contextul asta sa le spun că intră direct în carantină mi se pare un pic deplasat pentru că nu arintelege. Eu am încredere în ei si mă bazez pe intelegerea lor nu fac acum trimitere la carantinare pentru că ştim cu toţii, vad televiziunile din România, anunţurile din România, sunt atenti la ce se întâmplă în România si sunt convins că ştiu că toti cei care intră în România se duc în izolare canrantinata.
Jurnalist:
Dommnule ministru Catanesti si Barbulesti, doua localitati din Ialomita, exista posibilitatea sa intre în carantina avand în vedere că si acolo sunt mai indisciplinati locuitorii?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Aşa cum ati vazut pana acum si Suceava si Tandarei au intrat în carantină. Nu am anuntat niciodata că vor intra.
Jurnalist:
Luaţi în calcul macar?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
Nu pot sa raspund la o asemenea intrebare. Nu este destul de profesionist sa anunti… poftiţi?
Jurnalist:
În ultimele saptamani a crescut numarul de infracţiuni, spargeri mai ales pe zona de frontieră la Arad, spargeri pe timp de noapte, autoturisme sparte?
Marcel Vela (declaraţii în direct de la Vama Nădlac):
La nivel naţional sa stiti ca infracţiunile au scazut poate si din cauza şi pot să spun datorita faptului ca circulatia este redusa, restransa pestrazi sau oamenii sunt acasa, la nivel naţional infracţionalitatea a scăzut. Pe zone punctuale unde exista un impact cu cei care vin de afara si nu trebuie sa ne ferim de acestia, sunt compatrioti de-ai nostri care vin de afară, evidentiati intr-o baza de date mai speciala, oameni care s-au ocupat cu infractiuni afara. Ei nu ţin cont de pandemie sau de conditiile sa spunem impuse de ordonantele militare si probabil isi pastreaza prostul obicei pe care l-au avut si în România înainte de a pleca şi în unele state unde au ajuns.
Vreau sa îi atentionez pe toti ca vom aplica legea, că am luat masuri inclusiv Guvernul Romaniei a modificat acte normative prin care infractiuni comise în aceasta perioada de stare de urgenta sunt pedepsite faptele cu mai multa sa spunem rapiditate si cu sporuri de pedeapsa pentru ca toate faptele lor intr-o asemenea stare sunt considerate ca şi zona agravantă. Noi, în România, luăm măsuri care nu sunt nici populare, sunt şi greu de suportat, ne asumăm, ca şi Guvern, aceste decizii, dar cu toţii facem un efort, şi cetăţeni, şi guvernanţi, şi decidenţi, şi autorităţi, ca să salvăm concetăţenii noştri, să trecem cu bine şi prin această încercare.
Nu pot fi cetăţeni care se dedau la asemenea fapte infracţionale în zona criminogenă şi vreau să le dau o veste proastă: am mărit dispozitivele şi am dat ordin ca să fie foarte aspru pedepsite şi acţiunile de intervenţie pe asemenea zone să fie multiplicate. Vor fi aduşi în fata procurorului, în cel mai scurt timp, cei care fac infracţiuni.