Actualitate

Mare atentie daca ai bijuterii din aur. Ce au descoperit recent expertii cu privire la acestea

Publicat: 24 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mare atentie daca ai bijuterii din aur. Ce au descoperit recent expertii cu privire la acestea
Atenţie dacă ai bijuterii din aur

Atenţie dacă ai bijuterii din aur! Femeile, în special, adoră bijuteriile din aur, însă cei care le poartă trebuie să țină cont de anumite aspecte. Experţii Comisiei Europene au tras un semnal de alarmă cu privire la metalul folosit pentru lipirea bijuteriilor din aur. Cadmiul, căci despre el este vorba, afectează rinichii, plămânii, ficatul şi oasele. Cadmiul este inclus pe lista substanţelor cancerigene şi a fost interzis de Uniunea Europeană.

Atenţie dacă ai bijuterii din aur

În prima instanţă sunt afectaţi bijutierii sau cei care lucrează cu acest metal. Totodată, nu scapă de expunere nici proprietarul podoabelor. Specialiştii au descoperit că acest metal devine nociv în contact cu pielea. Acest metal se acumulează în corp pe parcursul vieţii şi este încadrat în categoria substanţelor cancerigene. Poate afecta ficatul, rinichii, plămânii şi oasele.

„Cadmiul coboară semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună pe diferite organe.”
Heinz Karl, maistru bijutier

Expunerea este foarte mare pentru copii

Toxicologii de la Spitalul Hartford au analizat 92 de bijuterii lipite cu cadmiu. Astfel, două ar expune copiii la o doză de 100 de ori mai mare decât cea stabilită ca limită maximă. Iar dacă bijuteria la lipirea căreia s-a folosit cadmiu este zgâriata sau ruptă, expunerea este de 30 de ori mai mare.

Aşadar, femeile ar trebui să fie atente atât la bijuteriile vechi care au fost duse la reparat, cât şi la cele noi, cu diverse monturi. Nu în ultimul rând, evitaţi să cumpăraţi bijuterii dacă nu au etichetă. Același lucru este valabil și dacă vânzătorul nu vă poate oferi informaţii privind metalele din care sunt confecţionate.

Adauga un comentariu