Prima pagină » Razboi în Ucraina » Marea Britanie, după declarațiile lui Vladimir Putin. Obuzele cu uraniu sărăcit „nu au nimic în comun cu armele nucleare”
Marea Britanie, după declarațiile lui Vladimir Putin. Obuzele cu uraniu sărăcit „nu au nimic în comun cu armele nucleare”

Marea Britanie, după declarațiile lui Vladimir Putin. Obuzele cu uraniu sărăcit „nu au nimic în comun cu armele nucleare”

21 mart. 2023, 23:59, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie ar trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”, potrivit BBC.

Marea Britanie a confirmat că va furniza Kievului proiectilele perforante pentru blindate alături de tancurile Challenger 2 – dar a insistat că acestea prezintă un risc scăzut de radiații.

Uraniul sărăcit, folosit timp de decenii

Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat Ministerul Apărării.

„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, potrivit unui comunicat.

„Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, a subliniat ministerul Apărării britanic.

Fostul comandant de tancuri al armatei britanice și expert în arme chimice, colonelul Hamish de Breton-Gordon, a transmis că declarațiile lui Putin reprezintă „dezinformare clasică”.

Munițiile folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu

El a spus că munițiile cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu și a adăugat că este „ridicol” să se sugereze că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu îmbogățit.

Uraniul sărăcit este ceea ce rămâne după ce uraniul natural a fost îmbogățit, fie pentru fabricarea de arme, fie pentru combustibil pentru reactoare.

Este ușor radioactiv în forma sa solidă. Dar este o substanță foarte grea, de 1,7 ori mai densă decât plumbul, și este folosită pentru a întări proiectilele astfel încât să poată penetra blindajele și oțelul.

Atunci când o armă fabricată cu un vârf sau un miez de uraniu sărăcit lovește un obiect solid, cum ar fi partea laterală a unui tanc, trece direct prin el și apoi erupe într-un nor de vapori în flăcări.

Vaporii se depun sub formă de praf, care este otrăvitor și, de asemenea, slab radioactiv.

Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit, o problemă mai smenificativă decat radioactivitatea

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar însemna că Marea Britanie este „gata să încalce dreptul umanitar internațional ca în 1999 în Iugoslavia”.

„Nu există nicio îndoială că acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adăugat Lavrov.

Marți seară, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina. Obuze cu uraniu sărăcit au fost folosite în Irak și în Balcani, unde unii susțin că au fost legate de defecte congenitale.

Un raport din 2022 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat că uraniul sărăcit reprezintă o problemă de mediu în Ucraina.

„Uraniul sărăcit și substanțele toxice din explozibilii obișnuiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și pot crește riscurile de cancer”, se arată în raport.

„Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este considerată o problemă mai semnificativă decât posibilele efecte ale radioactivității sale”, a adăugat acesta.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`