National

Margarina, supele la plic, popcornul pentru microunde și chipsurile vor dispărea din magazine

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Margarina supele la plic popcornul pentru microunde și chipsurile vor dispărea din magazine

Vom mânca mai sănătos, de anul viitor. Și asta pentru că legea ne va obliga. Un act normativ aprobat de Parlament prevede interzicerea vânzării unor produse alimentare considerate periculoase pentru sănătate. Pe lista alimentelor interzise se află margarina, supele la plic, popcornul pentru microunde și chipsurile. Dacă proiectul va fi promulgat de șeful statului, alimentele periculoase pentru sănătate vor fi interzise de la 1 aprilie 2021.

Adevărul despre margarină!

Preparată pentru prima dată ȋn 1869 de Hippolyte Mège Mouriès, un cercetător francez, margarina a fost considerată o lungă perioadă de timp o alternativă pentru unt.

Din ce este făcută şi ce efecte are consumul de margarină pentru sănătate – iată două subiecte pe marginea cărora au circulat numeroase zvonuri.

Margarina şi sănătatea inimii

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Asociaţiei Internaţionale a Producătorilor de Margarină, margarinele tartinabile existente astăzi sunt obţinute prin amestecarea uleiurilor vegetale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier sau de cocos şi cu apă.

Uleiurile vegetale din care este preparată margarina conţin ȋn mod natural grăsimi nesaturate şi esenţiale, de tipul Omega 3 şi Omega 6, regăsindu-se astfel şi ȋn margarină. Mai mult, margarinele tartinabile de nouă generaţie nu se mai produc de ani buni prin hidrogenare, ceea ce ȋnseamnă că nu conţin acele grăsimi trans, atât de dăunătoare sănătăţii.

Tocmai de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Inimii (World Heart Federation) recomandă consumul de margarină, ca sursă de grăsimi bune care ajută la menţinerea colesterolului sub control.

„Pentru sănătatea cardiovasculară este important să introducem ȋn meniu alimente bogate ȋn grăsimi nesaturate şi esenţiale, precum: preparatele din somon şi macrou, nucile, alunele, migdalele, seminţele ȋn stare crudă şi uleiurile vegetale – ȋn special cel de rapiţă. De asemenea, produsele preparate din aceste uleiuri, precum margarinele tartinabile de nouă generaţie şi maionezele de bună calitate aduc un aport ȋnsemnat de Omega 3 şi Omega 6.” explică dr. Corina Zugravu, medic primar nutriţie şi igienă alimentară.

Tot dr. Zugravu spune că “Grăsimile trans sunt cele care cresc colesterolul şi predispun la boli de inimă. Acestea se găsesc ȋn mod natural şi ȋn lactatele grase, ȋnsă ȋn cantitate destul de redusă, sursele cele mai importante de trans fiind produsele care conţin grăsimi parţial hidrogenate (unele produse de cofetarie şi patiserie).”

Sunt mulţi aceia care cred că grăsimile hidrogenate se găsesc şi ȋn margarină şi de aceea evită consumul de margarină. Este ȋnsă suficient să ne uităm pe lista de ingrediente şi vedem dacă un produs sau altul conţine grăsimi hidrogenate. Potrivit legislatiei, este obligatoriu ca grăsimile hidrogenate să fie menţionate explicit pe etichetă.

Adauga un comentariu