Eveniment-Social

Marian Grigoraș, prefectul județului, a comunicat măsurile în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus

Publicat: 24 iul. 2020

Printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, dată astăzi, 24 iulie 2020, au fost dispuse o serie de măsuri în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus. Marian Grigoraș, prefectul județului a făcut anunțul.

Măsuri în vederea prevenirii răspândirii noul coronavirus, pe teritoriul județului Iași

Astfel, referitor la persoanele aflate în izolare sau carantină, cu privire la care Direcția de Sănătate Publică emite decizii, în baza noului cadru legal, a fost instituit un sistem de raportare, prin care datele de identificare și adresele unde locuiesc aceste persoane se transmit zilnic de la DSP către poliție, jandarmerie, poliție locală, în vederea efectuării de verificări la fața locului. Totodată, lista cu persoane va ajunge la autoritățile locale, care au obligația acordării de sprijin material în cazurile problematice.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, precum și ai unităților de poliție locală, în cadrul controalelor efectuate la domiciliul persoanelor ce fac obiectul deciziilor DSP, vor identifica și alte persoane care locuiesc împreună cu acestea şi vor colecta datele lor de contact, în vederea integrării în bazele de date şi transmiterii către Direcția de Sănătate Publică.

Vor continua controalele în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centre comerciale, agenți economici, instituții publice, piețe, târguri, oboare, ștranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase și activități sportive și orice alte activități și spații care implică participarea unui număr mare de persoane.

Accesul persoanelor în spații interioare ale instituțiilor publice

Accesul persoanelor în spațiile interioare ale instituțiilor publice, autorităților publice locale sau județene este permis doar în limita numărului de ghișee. În exteriorul spațiilor în care există aceste ghișee trebuie să existe zone de aștepare, cu păstrarea distanței între persoane.

În piețele agroalimentare, târguri și oboare din județ se va face zilnic dezinfecția, iar accesul cumpărătorilor se va face în mod organizat, în fluxuri de intrare/ieșire, pentru a evita aglomerarea de persoane și respectarea distanțării sociale, după verificarea temperaturii corporale și existenţei măştii de protecție. Vânzătorii vor purta în mod obligatoriu mască și mănuși de protecție.

„Toate instituțiile și autoritățile publice din județ vor afișa la loc vizibil informațiile cu privire la liniile telefonice TELVERDE, atașate.

Încurajez cetățenii să sesizeze la numărul indicat orice neregului privind nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, urmând ca echipele de control să verifice fiecare reclamație de acest fel!”, se arată în comunicat.

Cazuri Covid-19 la nivel național

Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.119 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 2.150 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 23.07.2020 (10:00) – 24.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 de decese (13 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Comentarii
Adauga un comentariu