International

Marile puteri din G7 condamnă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu novichok

Publicat: 09 sept. 2020
Grupul G7
Marile puteri din G7 condamnă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu novichok

Marile puteri din G7 condamnă otrăvirea lui Alexei Navalnîi, un cunoscut critic al lui Vladimir Putin, cu novichok, potrivit unui comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters.

„Noi, miniştrii de Externe ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, suntem uniţi în condamnarea, în cei mai puternici termeni posibili, a otrăvirii confirmate a lui Alexei Navalnîi”, se arată în comunicat.

Marile puteri din G7 condamnă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu novichok

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a cerut autorităţilor ruse să efectueze o anchetă ”aprofundată, transparentă, independentă şi imparţială” cu privire la ”crime foarte grave” comise împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a ieşit din comă după ce a fost otrăvit în Rusia.

Înaltul Comisar ONU a subliniat că agenţii neurotoxici şi izotopii radioactivi – precum noviciok, despre care specialişti germani afirmă că au fost folosiţi în otrăvirea lui Navalnîi, şi precum poloniu-210 – sunt substanţe sofisticate, extrem de dificil de procurat.

Guvernul german a confirmat otrăvirea cu novichok

Testele de toxicologie au arătat „dovezi fără echivoc” ale unui agent nervos chimic din grupul noviciok, au declarat reprezentaţii guvernului german, relatează BBC.

Navalnîi a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament după ce s-a simţit rău în timpul unui zbor în regiunea rusă Siberia luna trecută. De atunci este în comă.

Echipa sa spune că a fost otrăvit la ordinele preşedintelui Vladimir Putin. Kremlinul a respins acuzaţia.

„Este o evoluţie deranjantă faptul că Alexei Navalnîi a fost victima unui agent chimic în Rusia. Guvernul federal îşi va informa partenerii din UE şi NATO cu privire la rezultatele anchetei. Se va discuta un răspuns comun adecvat cu partenerii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului federal German, Steffen Seibert.

Rusia respinge acuzațiile

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Germania nu a informat Rusia că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, potrivit agenţiei de ştiri RIA.

Novichok este o serie substanţe chimice binare dezvoltate de Uniunea Sovietică şi Rusia în perioada 1971-1993. Este de până la zece ori mai puternic decât soman.

Marea Britanie spune că Rusia a folosit Novichok pentru al otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi fiica sa în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac. Skripalii a supravieţuit.

Cum se manifestă otrăvirea cu noviciok

Medicul Vlad Ciurea susține că neurotoxina întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier și astfel se opresc funcțiile vitale ale organismului, în cele din urmă cel supus intoxicației murind prin asfixiere.

„Această substanță este neurotoxică. Să zicem că este în apă, ceai, coca cola, orice băutură din care am ingerator. Din stomac ajunge ajunge până în creier. Este neurotoxică. Ce se întâmplă? Eu sunt celula nervoasă și întrerupe legătura între mine și altă celulă nervoasă. Eu nu mai dau mânca cu dumneavoastră. Am oprit aici. Mi-a blocat transmisia. Atunci, tot organismul se prăbușește. Dintr-o dată inima începe să nu mai funcționeze, își încetinește bătăile – așa spune în tratate – respirația începe să scadă, toate funcțiile organismului, oboseală majoră și moare prin asfixiere“, menționează Vlad Ciurea.

Neurochirurgul este de părere că Alexei Navalnîi ar fi decedat dacă ar fi ingerat această substanță.

„Dacă era această substanță, până acum domnul (Navalnîi – n.red.) era îngeraș, indiferent de Spitalul Charite din Berlin, care este un spital superb, sau de alt lucru. Că a băut sau nu tot ceaiul, asta este o substanță foarte periculoasă. Unde sau la ce se folosește, nu pot să știu”, mai spune Vlad Ciurea.

Adauga un comentariu