Local

Marius Eugen Ostaficiuc a vorbit despre reabilitarea străzii Cuza-Vodă din Iași

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marius Eugen Ostaficiuc a vorbit despre reabilitarea străzii Cuza-Vodă din Iași
Marius Ostaficiuc, preşedintele PSD Iaşi

Liderul PSD Iaşi, Marius Eugen Ostaficiuc, a vorbit despre reabilitarea străzii Cuza- Vodă din Iași. Acesta a menționat că va propune, prin intermediul colegilor din grupul PSD, Consiliului Local, inițierea unui proiect de hotărâre care să conducă în final la reabilitarea străzii.

„Primăria Iași ar trebui să reabiliteze strada Cuza- Vodă, unul din marile simboluri ale orașului. O arteră cu caracter istoric, prezenta în toate lucrările arată extrem de prost, iar acest lucru nu trebuie să fie o mândrie, ci dimpotrivă. În noul Plan Urbanistic General se dorește că această stradă să devină complet pietonală, însă mai este mult de lucru pentru a se ajunge aici. Nu este suficient să închizi circulația, ci toată artera trebuie reabilitată.

«Este păcat că o asemenea emblemă a orașului Iași este lăsată să se degradeze zi de zi»

Clădirile istorice de pe strada Cuza- Vodă au mare nevoie de reabilitare, iar municipalitatea trebuie să facă acest pas. Sunt fonduri publice pe care le pot accesa, se poate cădea la o înțelegere cu proprietarii pentru reabilitarea clădirilor. Este păcat că o asemenea emblemă a orașului Iași este lăsată să se degradeze zi de zi. Fosta Uliță Golia este plină de monumente istorice și este extrem de dureros să le vedem cum se prăbușesc pe zi ce trece. Clădirile ridicate la începutul secolului al XIX-lea și nu numai nu trebuie lăsate în paragină.

Voi propune Consiliului Local Iași, prin intermediul colegilor mei din grupul PSD, inițierea unui proiect de hotărâre care să conducă în final la reabilitarea străzii. Trebuie să inițiem astfel de proceduri cat mai repede. Primăria Iași se împrumută de la BERD cu 21 milioane euro pentru proiecte care nu au trecut prin analiza Consiliului Local, dar nu face nimic pentru obiectivele istorice, cele care reprezintă cu adevărat imaginea Iașului turistic”, a declarat Marius Ostaficiuc.

Destinație surprinzătoare pentru un imobil istoric de pe o stradă din centrul Iașului

În doar două săptămâni este posibil să demareze reabilitarea și consolidarea unui imobil istoric de pe o stradă din centrul Iașului. Inițiativa aparține managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei. Deja, la finalul anului trecut, au fost rezolvate toate documentele privind această etapă. Este vorba de Casa Feldman, situată pe strada Cuza Vodă nr. 46. Ea urmează să fie transformată într-o veritabilă „Casă a actorilor”.

Peste doar două săptămâni ar putea demara reabilitarea și consolidarea unui imobil istoric de pe o stradă din centrul Iașului. Este vorba de Casa Feldman, situată pe strada Cuza Vodă nr. 46. Ea urmează să fie transformată într-o veritabilă „Casă a actorilor”. Fondurile necesare pentru finalizarea investiției sunt suportate de la bugetul propriu al Ateneului. Practic, se dorește și un început de regenerare urbană în această zonă istorică a Iașului.

«Iașul a avut grijă de artiștii săi și o va face și acum»

Chiar dacă sunt vremuri dificile, noi trebuie să continuam acest proiect și să ne ținem de promisiunea făcută atât actorilor, că vor avea o casă a lor, dar și cetățenilor, că va fi un model de bună practică sub conducerea Primăriei Municipiului Iași să reabilităm, rând pe rând, patrimoniul arhitectural de pe strada Cuza Vodă, fie că sunt monumente istorice sau nu.

Din cele mai vechi vremuri, Iașul a avut grijă de artiștii săi și o va face și acum. E o formă de respect și onoare față de una dintre ramurile de bază ale orașului nostru”, a declarat Andrei Apreotesei, manager Ateneu.

Pe de altă parte, tot anul acesta, instituția pe care o coordonează are în vedere și reabilitarea clădirii istorice, sub numele de Casa Buicliu, din Păcurari. După finalizarea procesului, aceasta va fi redată circuitului turistic al orașului.

Adauga un comentariu