Actualitate

Masca de protecție a devenit obligatorie în 19 judeţe

Publicat: 02 aug. 2020
Masca de protecție devine obligatorie în aer liber și în județul Neamț! Sunt exceptați copiii sub vârsta de 5 ani
Masca de protecție devine obligatorie în aer liber și în județul Neamț! Sunt exceptați copiii sub vârsta de 5 ani

La cinci luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, lupta împotriva acestui virus intră într-o nouă etapă. De sâmbătă, 1 august 2020, masca de protecție devine obligatorie şi în spaţiile deschise în mai multe judeţe. Fie că vobim de pieţe, alei pietonale sau staţii de autobuz, cetățenii vor trebui să aibă gura şi nasul acoperite. La mare, plimbarea de seară de pe faleză se face doar cu acest nou „accesoriu”. Altfel, riscăm amenzi usturătoare.

Masca de protecție este obligatorie pe stradă în 19 județe

Dis de dimineață, oamenii legii au verificat dacă noile restricţii sunt respectate în piaţa Sfatului din Braşov. Masca trebuie purtată în zonele pietonale unde sunt foarte mulți oameni, la Grădina Zoologică, în stațiile de autobuz, dar și în piețe. Autoritățile au stabilit și intervale orare. Astfel, în timpul săptămânii, masca de protecție este obligatorie între orele 12.00 și 23.00, iar în weekend de la ora 10.00 la 23.00.

Plimbările în parc sunt o adevărată corvoadă cu noile restricţii, se arată nemulțumiți oamenii. Ieşenii sunt nemulţumiţi de noua măsură şi spun că nu se pot relaxa cu masca pe faţă.

Și în județul Prahova este obligatorie purtarea măștii în spațiile aglomerate. Oamenii sunt nevoiţi să îşi acopere gura şi nasul de fiecare dată când merg în târguri, dar şi la obiectivele turistice.

Cei mai afectați de aceste reguli sunt comercianții care vând la tarabele din piețe. În Ploiești, căldura sufocantă îi face pe oameni să își mai dea măștile jos din când în când.

Şi Galaţi se află pe lista judeţelor unde masca este obligatorie. În această piaţă, printre cei care s-au conformat măsurilor se evidențiază ușor și răzvrătiții care caută de motive pentru a nu purta mască.

De aceeași măsură sunt vizați și cei care se adună la cluburile de șah în aer liber.

Noile restricţii se aplică şi turiştilor de pe litoral

In timpul zilei, pe promenada din Mamaia doar cine vrea poartă masca de protectie. Situatia se schimba seara in intervalul 18:00 – 24:00 masca devine obligatorie in toate zonele turistice importante alei, faleza dar si in parcul de distractii.

Cei care nu respectă noile restricţii riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2500 de lei.

Judeţele în care masca e obligatorie:

 • ARAD
 • ARGEȘ
 • BOTOȘANI
 • BRAȘOV
 • BUZĂU
 • CONSTANȚA
 • DÂMBOVIȚA
 • GALAȚI
 • GIURGIU
 • GORJ
 • IAȘI
 • PRAHOVA
 • SATU MARE
 • SĂLAJ
 • TELEORMAN
 • VÂLCEA
 • CĂLĂRAŞI

Cazuri Covid-19 la nivel național

Până ieri, 1 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 52.111 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.346 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.596 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.225 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 638 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până ieri, 2379 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 31.07.2020 (10:00) – 1.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 36 de decese (25 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 36 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.445. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 401 pacienți.

Adauga un comentariu