Local

Masca de protecţie, motiv de scandal în instanţele ieşene! O femeie a dat în judecată Jandarmeria din acest motiv (Exclusiv)

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Masca de protecţie motiv de scandal în instanţele ieşene O femeie a dat în judecată Jandarmeria din acest motiv Exclusiv
O femeie a dat în judecată Jandarmeria la Iaşi din pricina măştii de protecţie

Masca de protecție a ajuns motiv de scandal în instanțele ieșene. Astfel, o femeie a dat în judecată Jandarmeria sperând să scape de o amendă primită în urmă cu câteva luni. Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins recent acțiunea formulată de Minodora Chirilă

Masca de protecţie, motiv de scandal în instanţele ieşene! O femeie a dat în judecată Jandarmeria din acest motiv sperând să scape de o amendă primită în urmă cu câteva luni. Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins recent acțiunea formulată de Minodora Chirilă.

„Instanța respinge, ca neîntemeiată, plângerea contravențională formulată de către petenta Minodora Chirilă împotriva procesului-verbal de contravenție încheiat pe data de 20 noiembrie 2020 de către intimatul Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași. Respinge, ca neîntemeiată, cererea petentei privind obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată”, au afirmat judecătorii ieșeni.

În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Masca de protecţie, motiv de scandal în instanţele ieşene

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre Minodora Chirilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași a început pe data de 26 ianuarie 2021. Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei, ieșeanca a solicitat instanței să dispună anularea procesului-verbal de contravenție, iar, în caz contrar, să se dispună înlocuirea amenzii cu un avertisment.

„La data respectivă mă aflam în Municipiul Iași, unde dețin o tonetă, în momentul în care echipa de control mi-a cerut actul de identitate. Agentul constatator mi-a răspuns că urmează să mă sancționeze pentru nerespectarea obligației de a purta masca de protecție. În acel moment, abia deschisesem toneta, nu apucasem să scot marfa, nu era nimeni pe aleea respectivă, doar câțiva comercianți în tonetele lor. I-am spus agentului constatator că sufer de hipotiroidism şi că am probleme de respirație. În plus, membrii echipei de control au avut un comportament de bulevard. Am refuzat să semnez procesul-verbal de contravenție, întrucât am considerat că este încheiat în mod abuziv şi intimidant. Nu a fost niciun martor la fața locului”, a menționat ieșeanca Minodora Chirilă în cererea adresată instanței.

În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ce au spus jandarmii ieșeni

Intimatul Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași a formulat o întâmpinare prin care a cerut respingerea plângerii contravenționale ca neîntemeiată.

„Procesul-verbal contestat este temeinic şi legal întocmit şi face dovada situației de fapt şi încadrării în drept până la proba contrară. Actul contestat beneficiază de prezumția de legalitate a actului administrativ, fiind emis cu respectarea tuturor condițiilor de fond şi de formă prevăzute de lege, coroborată cu prezumția de autenticitate, actul emanând de la instituția emitentă, şi prezumția de veridicitate, în condițiile în care jandarmul a întreprins demersurile necesare pentru lămurirea împrejurărilor comiterii contravențiilor constatate, acțiunile acestuia de constatare şi sancționare a contravențiilor fiind guvernate de principiul general al respectării legalității. Cu privire la scrisoarea medicală depusă de către petentă, din cuprinsul acesteia nu rezultă în mod clar recomandarea medicală de «a nu se purta masca de protecție» şi acest înscris nu provine de la un doctor specialist de medicina muncii”, au afirmat reprezentanții Jandarmeriei ieșene.

În ceea ce privește masca de protecţie, motiv de scandal în instanţele ieşene, judecătorii au decis în favoarea Jandarmeriei, considerând că amenda de 500 de lei a fost întemeiată.

Adauga un comentariu