National

Maşinile parcate pe spațiul verde sau pe trotuar vor fi ridicate de autorităţi

Publicat: 28 nov. 2020
Masini parcate pe trotuar
Undă verde la ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau spațiul verde

Începând de sâmbătă, 28 noiembrie, a intrat în vigoare legea care permite autorităţilor să ridice mașinile parcate pe spațiile verzi, prin parcuri sau pe trotuare şi nu doar pe cele lăsate pe drumurile publice.

Maşinile parcate pe trotuar sau pe spaţiul verde pot fi ridicate de autorităţi. Și aceasta deoarece de sâmbătă, 28 noiembrie, a intrat în vigoare legea ce vizează modificarea regulilor de gospodărire a localităţilor.

Este vorba despre Legea nr. 273/2020, care prevede, printre altele, redefinirea subiecţilor actului normativ, introducerea prevederii privind obligaţia de a asigura întreţinerea şi curăţenia terenurilor, altele decât cele care constituie împrejmuiri, unificarea prevederilor care reglementează obligaţiile instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice, cu cele care reglementează obligaţiile persoanelor fizice.

Conform legii promulgate de şeful statului, asigurarea şi păstrarea curăţeniei şi ordinii pe teritoriul localităţilor, buna gospodărire a acestora şi respectarea normelor de igienă constituie o obligaţie fundamentală a autorităţilor administraţiei publice locale, a instituţiilor publice, operatorilor economici şi a altor persoane fizice şi juridice.

„În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin potrivit prezentei ordonanţe consiliile judeţene şi consiliile locale, precum şi primarii vor adopta şi vor dispune măsurile ce se impun pentru asigurarea participării persoanelor fizice şi juridice, a instituţiilor publice şi operatorilor economici, cu sau fără personalitate juridică, la realizarea acţiunilor de înfăptuire şi păstrare a curăţeniei în interiorul localităţilor şi în afara acestora, la efectuarea la timp a activităţilor gospodăreşti”, se arată ]n actul normativ.

De asemenea, autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea.

O altă obligaţiei care revine instituţiilor, persoanelor fizice şi juridice este să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

„În cazul nerespectării obligaţiei, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează, pe durata a 24 de ore”, conform sursei menţionate.

Maşinile parcate pe trotuar nu vor fi ridicate în cazul în care în ele vor fi persoane
Pe de altă parte, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Actul normativ prevede faptul că cel care conduce vehiculului este „direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnicoadministrative”.

Așadar, după intrarea în vigoare legii, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, pe trotuare sau spații pietonale diverse vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia.

Comentarii
  • Buna seara,v.am mai spus in cartierul Alexandru cel Bun pe Aleea Basarabi Nr1 langa blocul X4 este o masina Dacia Solenta cu numarul de inmatriculare IS-04 ZIE am vazut cand a aduso el locuieste in cartierul Dacia ce cauta aici va rog sa veniti sa o ridicati cat se poate de repede sta de o jumatate de an aici si asa nu sunt locuri de parcare si mai este un nesimtit cu numarul de inamatriculare IS 67 CMA care ocupa trei locuri le parcheaza piezis ca sa,si pastreze loc e normal asa ceva?va rog mult sa luati masuri.

Adauga un comentariu