Magazin

Măsurătorile de drumuri, esențiale pentru zonele în care se introduc utilități

Publicat: 28 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măsurătorile de drumuri esențiale pentru zonele în care se introduc utilități

Racordarea la utilități se poate realiza atât pentru construcțiile noi, cât și pentru construcții deja existente care au fost debranșate.

În cazul clădirilor noi, conform Legii nr.7/ 2020, dezvoltatorii au obligația de a le branșa la utilități înainte de a realiza recepția finală. În schimb, pentru casele nou construite de proprietari, în regim propriu, racordarea este gratuită, toate costurile de proiectare și desfășurare a lucrărilor de racordare revenind distribuitorului de utilități. Totuși, trebuie menționat faptul că aceste costuri vor fi recuperate de către distribuitor prin intermediul tarifelor de distribuție.

Un aspect important de menționat, pe care ar trebui să îl cunoască toți dezvoltatorii imobiliari care construiesc cartiere noi, dar și cei care doresc să introducă utilități pe cont propriu în cadrul locuinței, este cel referitor la rolul firmelor de cadastru în aceste cazuri.

Care este rolul unei firme de cadastru în racordarea la utilități?

Persoanele care aleg să își construiască locuința în regim propriu caută, de obicei, un teren care să fie ușor accesibil și care să aibă cât mai aproape toate utilitățile. Dacă în orașe aproape toate utilitățile pot fi accesate la construirea unei case, în funcție de zona în care se află terenul, în mediul rural sau la periferii, unele dintre acestea încă nu sunt disponibile.

Cu toate acestea, oamenii se adaptează posibilităților, tot mai mulți tineri migrând către zonele din apropierea marilor orașe. Când vine vorba despre racordarea la utilitățile disponibile, însă, aceștia pot avea nevoie de ajutor specializat pentru a afla în ce mod se pot conecta la sistemul public, indiferent că este vorba despre cele electric, de apă-canal sau de gaze naturale.

Dacă în realizarea proiectului de construcție și obținerea tuturor aprobărilor pentru construcție, serviciile unei firme de cadastru sunt absolut necesare, acestea pot fi utile chiar și în momentul în care se realizează racordarea la utilități. Prin metode tehnice specifice, angajații unei astfel de firme realizează măsurători ale drumurilor, pentru a determina modalitatea cea mai eficientă de a aduce utilitățile până în interiorul casei. Măsurătorile se realizează cu aparatură specială, de către un profesionist. Există două metode prin care se pot realiza aceste măsurători: atât prin scanare 3D, cât și prin intermediul fotogrametriei.

Diferențele dintre scanarea 3D și fotogrametrie

În timp ce scanarea 3D reprezintă o metodă de măsurare foarte modernă, care utilizează scannerul laser, fotogrametria este o știință care identifică plasarea în timp și în spațiu a unor obiecte, utilizând imagini fotografice.

În cazul lucrărilor de racordare la utilități, scanarea 3D poate măsura, oferind o precizie foarte mare, distanța de la conductele generale de utilități și până la locul în care vor fi branșate, precum și obstacolele care pot apărea de-a lungul acestui traseu. Pentru realizarea acestor măsurători se utilizează un scaner laser mobil.

În ceea ce privește utilizarea serviciilor de fotogrametrie, aceasta metodă se bazează pe analiza unor nori de puncte 3D, care redau date foarte exacte, prin intermediul unor fotografii realizate în timpul zborului unor drone. Astfel că, aceste măsurători pot fi realizate și de la distanță, putând fi inspectate liniile electrice sau cele de gaze naturale, de exemplu.

De asemenea, atât scanarea 3D, cât și fotogrametria, pot fi utilizate și pentru realizarea altor tipuri de măsurători terestre sau ale clădirilor, aceste metode fiind foarte utile inclusiv în restaurarea unor clădiri monument.

 

Adauga un comentariu