Calatorii

Măsuri de restricţie radicale pentru cetăţenii care se întorc din aceste zone. Ce trebuie să facă

Publicat: 05 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măsuri de restricţie radicale pentru cetăţenii care se întorc din aceste zone. Ce trebuie să facă
autorităţile au decis introducerea dovezii cu test negativ Covid-19 şi rămânerea în carantină pentru zece zile pentru românii care se întorc din zona galbenă

Autorităţile, prin vocea lui Raed Arafat, au anunţat măsuri de restricţie radicale pentru cetăţenii care se întorc din aceste zone. Mai exact, autorităţile au decis introducerea dovezii cu test negativ Covid-19 şi rămânerea în carantină pentru zece zile pentru românii care se întorc din zona galbenă.

Dacă până acum, regulile erau doar pentru zona roşie, măsurile de restricţie se vor aplica în scurt timp şi pentru ţările aflate în zona de risc mediu (galbenă).

Testul Covid-19 negativ obligatoriu pentru românii care se întorc din zona galbenă

Veste proastă pentru românii care se afla în vacanţe sau sunt plecaţi în alte scopuri şi doresc să revină în ţară. Din cauza situaţiei epidemiologice din România, autorităţile au decis introducerea dovezii cu test negativ Covid-19 şi rămânerea în carantină pentru zece zile.

Invitat în emisiunea „Sinteza Zilei”, de la Antena 3, Raed Arafat a fost întrebat în ce situaţie se afla persoanele care revin în ţara în aceste zile, când de abia au fost anunţate restricţiile, pe semne că sunt oameni care ar putea fi afectaţi extrem de tare, în special din cauza carantinei intoroduse.

Şeful DSU a explicat că pentru aceste persoane care se întorc în aceste zile, testul şi carantina nu vor fi valabile, dar acest lucru urmează să-l stabilească şi să-l comunice în curând.

„De mâine seară [vineri] intră decizia pe carantina. Decizia pe test, urmează să facem o clarificare, deci care vin mâine, poimâine, este chiar acum în dezbatere la comitet, nu trebuie să facă testul acum, dacă vin mâine. E clar că aici trebuie să facem clarificări.

Testul nu trebuie făcut de cei care se întorc mâine, sau poimâine. Va fi o perioadă de aşteptare pentru test, dar nu pentru carantină, pentru că aici se merge pe procedura de până acum, fiecare ştia riscul. Dar pentru test, vom veni cu clarificări până terminaţi emisiunea”, a transmis Raed Arafat.

De ce este nevoie şi de test şi de carantină

Pentru a avea răspuns la toate întrebările pe care şi le-ar putea pune cetăţenii, Mihai Gâdea l-a întrebat pe Raed Arafat de ce nu este suficient doar testul negativ.

Şeful DSU a explicat pentru toţi romanii că testul negativ nu reprezintă o siguranţă, dat fiind faptul că la două, trei zile, te poţi pozitivă cu noul coronavirus, scrie playtech.ro.

„Un test este foarte bun pentru momentul în care s-a făcut, nu garantează că după două zile nu eşti pozitiv, sau după trei. Testul se face, ne garantează o perioadă scurtă, probabilitatea să devii pozitiv este mai mică, dar perioada de incubaţie a bolii este de 14 zile. În perioada asta, tu dacă te întorci [din zone cu risc], e bine să păstrăm această situaţie cât merge şi campania de vaccinare, în mod paralel.

Şi atunci testul ne garantează când vii ca nu eşti pozitiv. Apoi, intri în carantină cel puţin 8 zile până faci al doilea test. Dacă al doilea test este negativ, la 10 zile ieşi. Rămâne sistemul cu 8 zile şi 10 zile ieşirea. Testul de intrare în ţară că eşti negativ este foarte important. Prin asta evităm să importăm mai mult din tulpină care circulă în câteva ţări, cu impact mult mai serios”, a explicat Raed Arafat.

Adauga un comentariu