Prima pagină » International » Măsuri noi din partea UE în privința muncitorilor sezonieri
Măsuri noi din partea UE în privința muncitorilor sezonieri

Măsuri noi din partea UE în privința muncitorilor sezonieri

16 iul. 2020, 23:31,
în International

Măsuri noi din partea UE în privința muncitorilor sezonieri. De mult timp se cunoaște faptul că muncitorii sezonieri care pleacă pentru a câștiga bani în țări care aparțin Uniunii Europene, sunt ținuți în condiții precare, primesc hrană necorespunzătoare sau salarii cu mult sub limita legală. Comisia Europeană (CE) a organizat o listă de acțiuni care au menirea să protejeze lucrătorii sezonieri, printre care se regăsește un studiu care să adune date ce se referă la munca sezonieră din cadrul UE și să recunoască cele mai importante provocări, chiar și cea care se referă la subcontractare.

Comisia Europeană anunță noi măsuri

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, Comisia Europeană a prezentat joi orientări care să asigure protecția lucrătorilor sezonieri în UE. Aceste mențiuni propun orientări autorităților naționale, inspectoratelor de muncă și partenerilor sociali, pentru a respecta garantarea drepturilor, a sănătății și a siguranței muncitorilor. De asemenea, se impune ca lucrătorii sezonieri să își cunoască propriile drepturi. Conform sursei menționate, muncitorii sezonieri tranfrontalieri se bucură de o gamă largă de drepturi, dar luând în considerare caracterul temporar al activității lor, ei pot fi supuși mai des unor condiții de muncă precare.

”Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condițiile de trai și de muncă dificile cu care se confruntă acești lucrători.”

Pandemia cu temutul coronavirus a scos la suprafață aceste condiții nepotrivite de muncă. În astfel de condiții, problemele privind COVID-19 se pot intensifica, ducând la creșterea numărului de cazuri.

„În fiecare an, sute de mii de lucrători sezonieri sprijină sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar și cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condițiile de trai și de muncă dificile cu care se confruntă acești lucrători. Acest aspect trebuie abordat. Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre și întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că își îndeplinesc obligațiile care le revin în ceea ce privește protecția lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuși, vulnerabili.”, a spus Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

Având în vedere că instituția responsabilă de aplicarea corespunzătoare a regulilor Uniunii în privința lucrătorilor sezonieri este Comisia, principala răspundere o au autoritățile naționale. Astfel, este nevoie de măsuri corespunzătoare în regim de urgență.

Ce cuprinde lista cu orientări dată de Comisia Europeană. Măsuri noi din partea UE în privința muncitorilor sezonieri

Orientările cuprind o listă de aspecte, precum: dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetățeni UE sau dacă vin din țări din afara UE; condițiile de viață și de muncă adecvate, inclusiv distanțarea fizică și măsurile de igienă corespunzătoare; informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor; munca nedeclarată; aspecte în materie de asigurări sociale;

„Orientările invită autoritățile naționale și partenerii sociali să depună eforturi reînnoite pentru a-și îndeplini rolul de garantare a aplicării corespunzătoare a normelor și de asigurare a respectării acestora.

Ele includ recomandări concrete și sugestii privind activitățile care urmează să fie întreprinse la nivel național sau la nivelul UE, precum: lansarea unui apel către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiții decente de muncă și de trai pentru lucrătorii sezonieri; lansarea unui apel către statele membre în scopul sensibilizării cu privire la cerințele în materie de securitate și sănătate în muncă (SSM) care afectează lucrătorii sezonieri, ajutând angajatorii să pună în aplicare cerințele juridice relevante și furnizând informații clare lucrătorilor într-o limbă pe care aceștia o înțeleg; invitarea statelor membre să ofere orientări practice întreprinderilor mai mici; solicitarea adresată statelor membre de a consolida inspecțiile pe teren pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a normelor SSM pentru lucrătorii sezonieri”, potrivit CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`