Secția de Neonatologie a Maternității „Elena Doamna” din Iași a fost dotată cu aparatură medicală în valoare de aproape 100.000 de lei. Aparatele au fost achiziționate prin programul „Împreună din prima zi”, implementat de Organizația „Salvați Copiii”, cu susținerea financiară a Fundației OMV Petrol
Secția de Neonatologie a Maternității „Elena Doamna” din Iași are o capacitate de 35 de paturi, 25 destinate nou-născuților normoponderali, 5 de Terapie Intensivă și 5 pentru pacienții cronici. Deși „Elena Doamna” este o maternitate de nivel II, dr. Doina Meda Brădeanu, șefa Secției de Neonatologie, le încurajează pe ieșence să nu se mai teamă să meargă să nască în această unitate medicală, deoarece personalul este foarte bine pregătit, iar între medicii neonatologi de la „Elena Doamna” și de la „Cuza Vodă” există o colaborare extrem de bună, astfel încât, atunci când situația o impune, nou-născuții pot fi transferați la cea mai mare maternitate din România.
Maternitatea „Elena Doamna” a fost dotată cu aparatură medicală în valoare de aproape 100.000 de lei
Prin proiectul „Împreună din prima zi”, implementat de Organizația „Salvați Copiii”, cu susținerea financiară a Fundației OMV Petrol, au fost achiziționate un tunel de fototerapie, futoximentru, un cardiomonitor și un bilirubinometru.
„Bilirubinometrul ajută la monitorizarea valorilor bilirubinei, care crește atunci când copilul are un icter intens, indiferent că este vorba de icter de lactație sau un icter patologic. Tunelul de fototerapie este salvator pentru Maternitatea «Elena Doamna», este util pentru tratarea oricărui tip de icter. Avem posibilitatea să facem fototerapie superior, inferior ori pentru cazurile mai grave și mai rezistente la tratament putem să facem fototerapia pantof și superior, și inferior.
Înainte făceam fototerapie cu alte patru aparate mai mici, pe care încercam să le punem peste copil. Datorită acestui tunel, fototerapia este mai eficientă, iar durata tratamentului este mai mică. Au venit cu niște soluții de terapie pe care secția de neonatologie nu le avea, ceea ce însemnă că au fost chiar salvatori. Toate cele patru aparate au costat aproximativ 100.000 de lei. Este o sumă extrem de mare pentru noi. Noi nu suntem la prima colaborare cu Organizația «Salvați Copiii». În 2018 a fost achiziționat un sistem de terapie respiratorie noninvazivă. A fost extrem de folositor și în perioada pandemiei, și după aceasta”, a declarat dr. Doina Meda Brădeanu, șefa Secției de Neonatologie a Maternității „Elena Doamna” Iași.
Teama de a naște la „Elena Doamna” ar trebui să înceteze
Dr. Doina Meda Brădeanu este de părere că tinerele ar trebui să înceteze să se mai teamă să nască la Maternitatea „Elena Doamna”, deoarece această frică este complet nejustificată.
„Nu am să pot niciodată înțelege groaza femeilor de a naște la Maternitatea «Elena Doamna», pentru că lucrez în această maternitate din 1993 și niciodată în Secția de Neonatologie nu a fost focar de infecții nosocomiale. Înseamnă că lumea care lucrează aici reușește să-și facă treaba, să fie foarte alertă pentru a sesiza anumite situații, pentru că siguranța nou-născutului primează. Odată pentru totdeauna, groaza de a naște la Maternitatea «Elena Doamna» ar trebui să înceteze, pentru că, dacă iei o graviduță și o întrebi de ce se teme să nască la noi, nu poate spune o situație exactă care s-a întâmplat în Secția de Neonatologie și care o face să se teamă.
Din două motive ar trebui să nu se teamă să nască la Maternitatea «Elena Doamna»: personalul chiar este bine pregătit și cel puțin eu și colega mea de pe Secția de Neonatologie, asta este secția unde lucrez și despre ea pot să vorbesc, suntem niște medici foarte cinstiți. Când situația pacientului îmi arată clar că nu se poate face mai mult pentru el la Maternitatea «Elena Doamna», nu ne-a fost rușine să sunăm și să solicităm ajutorul”, a explicat dr. Doina Meda Brădeanu.
Dr. Doina Meda Brădeanu: „Maternitatea «Elena Doamna» a fost soluția de rezervă, niciodată pomenită de bine, niciodată lăudată”
Începând cu luna martie a anului 2020, Maternitatea „Elena Doamna” Iași a fost spital suport COVID-19, iar cei doi medici de pe Secția de Neonatologie s-au îngrijit atât de pacienții infectați cu COVID-19, cât și de cei din zona verde.
„Chiar dacă Maternitatea «Elena Doamna» este mică față de Maternitatea «Cuza Vodă», chiar dacă este o unitate sanitară de nivel II, absolut tot ce ține de acest nivel se face cu foarte mult profesionalism, iar în toată perioada de COVID, începând cu 15 martie și până în toamna lui 2022, toată patologia obstetricală, ginecologică și neonatală care s-a adresat orașului Iași a fost rezolvată în Maternitatea «Elena Doamna». Am fost puși în situația de a îngriji niște cazuri care depășeau competența legală, cum ar fi cazul cvadrupleților care s-au născut la noi, copii născuți de 900 de grame, la 28, 29 de săptămâni.
Este adevărat că ulterior au fost transferați la Maternitatea «Cuza Vodă», dar momentul nașterii, momentul reanimării, momentul echilibrării acestor copii s-a făcut în Maternitatea «Elena Doamna», în condițiile în care suntem subnormați ca personal, în toată această perioadă am fost doar doi medici care au acoperit și activitatea zilnică, și mare parte din activitatea de gărzi. Maternitatea «Elena Doamna» nu a fost niciodată închisă pentru cazurile verzi, în toată zona asta se lucra cu pacienții negativi și exista zona roșie, unde erau rezolvate cazurile pozitive.
Este dureros să vezi că timp de doi ani și jumătate s-a lucrat cu o mână de oameni, care la un moment dat au trebuit să facă față unui focar de COVID la nou-născuți, fără niciun fel de sprijin. Jumătate din personalul Secției de Neonatologie era pozitiv și era acasă, nu mai exista tură, cât a fost acel focar se stătea până se cădea în nas. Turele erau doar pe hârtie, dar când te trezeai cu 25 de nou-născuți, nicio asistentă nu-și punea problema că s-a încheiat tura, să plece acasă, când urma baia celor 25 de copii.
Se vehiculează ideea să se închidă Maternitatea «Elena Doamna», sunt curioasă ce se va întâmpla dacă ne vom confrunta cu o altă pandemie, pentru că, de fiecare dată, «Elena Doamna» a fost soluția de rezervă, niciodată pomenită de bine, niciodată lăudată, niciodată menționată că face parte din lumea medicală ieșeană de foarte bună calitate și cred că este nedrept”, a adăugat șefa Secției de Neonatologie.
Sa se miste ceva si acolo,asteptam cu interes si alte investitii
????
Nu mai visati cu ochii deschisi. 25 de nou nascuti pe zi numai in somnul inchipuitei sefe de sectie de neonatologie. Media e 2-3 copii pe zi. Sa fim intelesi, in weekend nu se pune. Daca nu e garda mare nu e niciunul. Care doctor se lauda cu 3 pacienti pe zi la cabinet? Si cu sporurile de terapie intensiva la salar, cum e dna sefa de sectie?
Sefa ploilor!!!Sa fii putin mai amabila,zic ca la cat de acra esti fug mamicile impuscate!!!
Un medic prezinta cu bucurie noile dotari care vor ajuta actul medical, face o superbuna prezentare locului de munca, si primeste in comentarii numai barfe si atacuri la persoana??? Halal!! Spune mult despre colectiv…
Care colectiv???Ea face parte din acest colectiv????
Acolo sunt atâtea “colective”câte interese sunt.Bașca că-colectivele aka “clanurile”se desfac și refac tot pe măsură de interese.Dar sa vă porcăiti la un articol de bine…numai la ED se poate.Mai bine singur-decât in așa “colectiv”.