Prima pagină » Local » Medici înscriși la cursurile de la „Școala părinților” din Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Aici obțin informații despre naștere și îngrijirea copilului – FOTO

Medici înscriși la cursurile de la „Școala părinților” din Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Aici obțin informații despre naștere și îngrijirea copilului – FOTO

17 feb. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Părinții care sunt medici de profesie, chiar și pe specializarea obstetrică și ginecologie, vin la „Școala părinților” de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog, afirmă faptul că la acest curs s-au prezentat, de multe ori, tinere familii de medici, care-și doresc să afle lucruri noi și să aibă posibilitatea de a face practică.

La școala părinților vin medici pentru că beneficiază de informații oferite în mod practic

Dr. Irina Cațighera spune că, deși sunt medici care devin părinți, situația se schimbă, în special dacă este vorba despre primul copil. Astfel că „Școala părinților” devine o modalitate prin care pot obține informații în mod practic.

„La «Școala părinților» vin și medici, chiar și cei care au ca specializare obstetrica. Situația se schimbă atunci când ei devin părinți și simt nevoia de a face acest curs, pentru că primesc mai multe informații și pentru că au ocazia de a face practică. Pentru aceștia, diploma acreditată se dă, chiar dacă au participat sau nu, pentru că se consideră că ei deja au aceste cunoștințe. Am avut, de multe ori, tinere familii care au venit la curs pentru a afla concret lucruri noi despre nașterea și despre îngrijirea copilului”, a subliniat dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

La ultimul curs organizat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au participat 80 de familii, reprezentând un record.

„Ultimul curs a avut cel mai mare număr de participanți din istoria cursului. Au participat 80 de familii, spațiul a fost neîncăpător, dar, cu toate acestea, ne-am bucurat, a fost un real succes. Este o activitate susținută de Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași, este cunoscută în întreaga Moldova, drept urmare, avem participați și din alte locații. În prezent, echipa este mai bună, fapt pe care nu l-au spus părinții care au participat de mai multe ori la acest curs, tocmai pentru a afla informații noi despre nașterea și creșterea copilului. Am avut pacienți care au participat chiar și de trei ori”, declară dr. Irina Cațighera.

Iată care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le pun părinții

Părinții care participă la acest curs sunt încurajați de faptul că acesta se desfășoară în maternitate, astfel că se obișnuiesc cu spațiul. Iată care sunt cele mai des întâlnite întrebări pe care le primesc medicii.

 „Cea mai frecventă întrebare este la cât timp poate fi scos copilul afară, care trebuie să fie temperatura din cameră, ce trebuie să conțină pachetul cu care mama se internează, cât durează spitalizarea, când poate tatăl să-și vadă copilul. Sunt întrebări banale, însă pentru ei contează foarte mult aceste informații și faptul că le primesc în mod practic. Noi le explicăm care sunt condițiile din Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași, cum arată rezervele, faptul că pot alege să nască natural, dar, dacă apar complicații, se recurge la nașterea prin operație cezariană”, adaugă dr. Irina Cațighera.

Cursul durează aproximativ trei ore, iar acesta este descris ca fiind cel mai simplu mod prin care părinții pot obține informații despre creșterea copilului. Mai mult decât atât, la sfârșit, tații beneficiază de o diplomă prin care primesc, prin lege, zile în plus de concediu, pentru a se ocupa de creșterea copilului. „Școala părinților” cuprinde o serie de cursuri în care adulții află tot ce este necesar, pornind cu sarcina, nașterea, până la creșterea copilului. Un medic neonatolog, moașa, medicul de planificare familială și un psiholog răspund tuturor întrebărilor cuplurilor care frecventează cursurile.

Cei care doresc să participe la „Școala părinților” sunt rugați să aibă asupra lor actele de identitate și să fie pregătiți cu o listă de întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`