Medicii de familie fac un apel către pacienţi să nu ia antibiotice în cazul virozelor.
Persoanele care suferă de viroze respiratorii nu trebuie să își stabilească singuri tratamentul, fără o consultare la un medic specialist și, cu atât mai mult, să consume antibiotice.
„Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate.
Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale”, au precizat reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină de Familie din România (SNMF).
Medicii au subliniat faptul că pentru a trata viroza, pe lângă identificarea medicamentelor corespunzatoare și cumpărarea acestora de la farmacii, este nevoie de a stabili dozele necesare pentru fiecare pacient.
Folosirea în exces a substantelor active, precum paracetamolul, poate duce la afecțiuni hepatice, în timp ce utilizarea a prea puţin duce la un tratament ineficient.
„Dorim să precizăm că este mai uşor să previi decât să tratezi o boală. Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, au mai spus reprezentanţii SNMF.
Cum au întrebat doctorii despre V Covid așa fac oile cu toate medicamentele . Asculta de politicieni .