Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași se prezintă peste 200 de pacienți. Medicii ieșeni spun că în zilele de sărbătoare sunt mereu mai multe cazuri care se prezintă cu probleme de la cele mai ușoare, la cele mai grave. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, susține că luna decembrie va fi una dintre cele mai aglomerate
În Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași sunt internați în fiecare zi aproximativ 50 de pacienți, dintre cei peste 200 care ajung la UPU. Clinica II Medicală este cea mai ocupată secție a spitalului. Ieri, din cele 65 de paturi, doar unul mai era liber pentru pacienții infectați cu coronavirus. Medicii ieșeni se așteaptă ca în luna decembrie numărul de cazuri care ajung la urgențe să crească considerabil. Pe de o parte sunt afecțiunile obișnuite, pe de altă parte infecția cu SARS-CoV-2, și nu în ultimul rând există riscul apariției unul val de infectări cu virusul gripal. De aceea, de o săptămână, fiecare pacient care se prezintă la spital cu insuficiență respiratorie este testat atât pentru virusul SARS-CoV-2, dar și cel gripal. An de an, ambulatoarele spitalelor erau extrem de solicitate pe perioada sărbătorilor, mai ales a celor de iarnă, iar anul 2020 nu va face excepție, conform declarațiilor medicilor ieșeni.
UPU Iași a avut cea mai aglomerată perioadă, de la debutul pandemiei COVID-19, în luna noiembrie
Prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că luna noiembrie a fost cea mai aglomerată din acest an, însumând un număr de circa 1.200 de pacienți infectați cu coronavirus. Este o creștere semnificativă a numărului de cazuri având în vedere că în luna octombrie au fost aproximativ 860 de pacienți infectați. Medicul ieșean susține că situația nu se va ameliora nici în luna decembrie, ba chiar se așteaptă la un număr și mai mare de cazuri, comparativ cu lunile precedente.
„În cele două zile libere de la începutul lunii decembrie s-au prezentat la UPU foarte mulți pacienți. De obicei, de sărbători crește adresabilitatea. Nu au unde să se ducă și vin la urgențe. Acuză de la o durere de cap, până la dureri de deget, de spate, infecție urinară, orice. Toți pacienții sunt evaluați de către un medic și se acordă un diagnostic prezumtiv, se decide ce ar trebui să se facă mai departe, după rezultatele analizelor este trimis mai departe pentru consultații, iar ulterior se stabilește dacă necesită internare sau nu. Noiembrie a fost luna cea mai grea, am avut 1.200 de cazuri, octombrie- 860 de cazuri și ne așteptăm la o creștere în luna decembrie”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
În județul Iași, ieri au fost 214 persoane confirmate pozitiv cu COVID-19
Ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 214 cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Autoritățile au raportat că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 6 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv. De la debutul pandemiei, în județul Iași a fost înregistrat un număr de 21.930 de persoane, dintre care 365 au pierdut lupta pentru supraviețuire în secțiile de ATI. Dintre persoanele confirmate pozitiv, ieri au ajuns în sânul familiei 14 persoane. În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor, inclusiv al paturilor ATI din spitalele suport COVID-19, mai erau ocupate 546 de paturi.
În județul Iași, ieri se luptau cu forme grave ale noului coronavirus 65 de pacienți pe paturile din secțiile ATI. Astfel, erau ocupate: nouă paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 15 la Spitalul de Neurochirurgie. Mai erau libere două paturi ATI, unul la Spitalul de Neurochirurgie și unul la Spitalul Municipal Pașcani.
În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 169 de paturi
Pe data de 07.12.2020, în spitalele suport COVID-19 mai erau libere 169 de paturi: 18 paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, cinci la Spitalul Mobil Lețcani, 33 de paturi la Spitalul Hârlău, nouă paturi la Spitalul de Recuperare, 22 de paturi la Spitalul C.F. Iași, un pat la Spitalul „Sf. Spiridon”, 25 de paturi la Spitalul Militar și 56 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au anunțat că un număr de 4.755 de persoane se aflau în izolare, iar 4.459 de persoane erau carantinate la domiciliu.
Totodată, autoritățile au emis în total 19.904 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 22.169 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate patru paturi ATI. În momentul de față sunt 19 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care au nevoie de dializă în Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iași.