Actualitate

Medicii mint referitor despre infecțiile nosocomiale, susține Ioana Mihăilă

Publicat: 17 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii mint referitor despre infecțiile nosocomiale susține Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă consideră că unii medici ascund mai multe infecții nosocomiale de frică

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății susține că medicii români mint în raportările referitoare la infecțiile nosocomiale. Fostul ministru consideră că acest lucru se întâmpla de frica consecințelor.

Ioana Mihăilă este un fost ministru al USR. În perioada în care a deținut portofoliul Sănătății, aceasta s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. De exemplu, Mihăilă a abordat şi subiectul medicilor care nu vor să se vaccineze.

Medicii mint despre infecțiile nosocomiale de frica controalelor, susține Ioana Mihăilă

Într-un mesaj transmis prin intermediul unei emisiuni, Ioana Mihăilă susţin că sunt infecții nosocomiale în spitale, iar medicii mint despre acest subiect. Fostul ministru consideră că se transmite doar 1% din asemenea cazuri, iar în realitate incidența este dublă față de media din Uniunea Europeană. Mihăilă sublinează că acest lucru s-ar datora faptului că medicilor le este frică de consecințele medico-legale ca urmare a constatării unor astfel de infecții datorate de actul medical:

”Este clar o subraportare, incidenţa este dublă faţă de media Uniunii Europene. Conform estimărilor, incidenţa este dublă, faţă de medide, dar noi raportăm 1%, şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constării unei infecţii asociate actului medical”, a spus fostul ministru.

Infecțiile nosocomiale sunt acele infecţii pe care un pacient le dezvolta în timpul spitalizării

În continuarea declarațiilor, Mihăilă menţionează faptul că, totuși, există o creștere a raportărilor și că în PNRR este implementată o planificare a investiţiilor în medicină pentru o perioadă de 7 ani. Vor fi secții noi, spitale noi, iar în unitățile medicale vechi, circuitele vor fi optimizate pentru a fi folosite pentru pacienţii care prezintă un risc mai mic.

Ioana Mihăilă, ministrul aflat în centrul mai multor scandaluri

Ioana Mihăilă a condus Ministerul Sănătății după demiterea lui Vlad Voiculescu. Venită pe filiera USR, Mihăilă s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. Unul dintre cele mai mari scandaluri a avut loc în momentul în care premierul de la acea vreme, Florin Cîțu a susţinut că Ministerul Sănătății nu a fost pregătit pentru valul COVID-19 care a urmat. Fostul premier a demarat şi o anchetă în acest sens.

Oricum, scandalul a luat amploare mai ales în contextul în care au fost comandate milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, chiar dacă acest lucru aducea grave prejudicii statului român. Alexandru Rafila dar și Marcel Ciolacu a cerut o anchetă în acest sens și au îndemnat procurorii să se autosesizeze pentru a vedea cine este de vină:

Iar în luna mai a existat o solicitare expresă care se referea la livrările din anul 2022 şi 2023, a existat un interval de câteva zile în care puteam să spunem «da, dorim sau nu dorim», sau puteam cel puţin să încercăm să spunem ceva, în lipsa unui răspuns s-a considerat o aprobate tacită şi, ca urmare a acestei aprobări tacite – nu am avut niciun fel de intervenţie practic noi – s-a semnat acel document care stipula că pentru 2022 şi 2023 se va achiziţiona o cantitate de 39 de milioane de doze”, explica Alexandru Rafila în urmă cu ceva timp.

Așadar, este de așteptat o reacție publică după ce medicii au fost făcuţi mincinoși referitor la infecțiile nosocomiale.

Adauga un comentariu