Local

Medicii pneumologi răsuflă ușurați. Țigările electronice sunt la un pas de a fi eliminate din vizorul copiilor – FOTO

Publicat: 11 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii pneumologi răsuflă ușurați. Țigările electronice sunt la un pas de a fi eliminate din vizorul copiilor - FOTO
S-a lansat un nou proiect de lege care interzice publicitatea la țigările electronice

Medicii pneumologi răsuflă ușurați pentru că semnalul de alarmă pe care l-au tras a ajuns unde trebuie. S-a lansat un nou proiect de lege care interzice publicitatea la țigările electronice

Țigările electronice au început să facă victime în rândul copiilor. Medicii afirmă faptul că au observat cum arterele acestora sunt mult mai îmbătrânite și bolnave. Boli precum astm, probleme cardiovasculare, riscuri mai mari de a face atac de cord sunt consecințele țigărilor electronice

Medicii pneumologi răsuflă ușurați

poză cu un copil care fumează țigări electronice
Țigările electronice au început să facă victime în rândul copiilor. Medicii afirmă faptul că au observat cum arterele acestora sunt mult mai îmbătrânite și mai bolnave

Țigările electronice au luat cu asalt populația. Acestea au vizat, în special, vârstele tinere care depășesc cu puțin pragul de zece ani. Problema cea mai mare este faptul că până și adulții le consideră mai puțin periculoase față de țigările clasice, deși acestea reprezintă un factor de risc ridicat.

„Există un proiect de lege care interzice publicitatea la țigările electronice atât pe rețelele de socializare, mass-media, dar și stradal. Proiectul propune modificarea legii audiovizualului nr. 504/2002 şi completarea Legii nr. 148/2000, privind publicitatea, în scopul aplicării aceluiaşi regim de interdicţie a publicităţii în mass-media, dar şi stradal, pentru ţigările electronice de tip vape şi dispozitivele cu tutun încălzit, precum pentru ţigările clasice. Acestea reprezintă un factor de risc enorm pentru populație.

Din păcate, fumatul în rândul tinerilor din România a devenit un flagel, pe lângă țigările clasice, despre care se știe că sunt nocive, problema cu vapatul are drept țintă vârste foarte fragede, pentru că le induce ideea falsă că riscurile pentru sănătate sunt minime. Organizația Mondială a Sănătății susține că așa numitele e-lichide utilizate în țigările electronice, indiferent dacă au în componență sau nu nicotină, conțin aditivi, arome și substanțe chimice care sunt toxice pentru sănătatea oamenilor. Conform datelor Eurostat, aproximativ 4,3 la sută din populația României a folosit produse pentru vapat sau care încălzesc tutunul. Din totalul elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, 3,1 la sută afirmă că au consumat produse din tutun încălzit”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu.

Fenomenul care a făcut ravagii în rândul copiilor

 poză cu un copil care are de ales între mai multe tipuri de țigări electronice
Deși până în prezent nu s-au înregistrat decese, medicii au observat o vizibilă îmbătrânire a populației

Mai mult decât atât, există și un proiect de lege depus la Senat, care urmărește să extindă interdicțiile aplicate țigărilor clasice, privind utilizarea lor în spațiile publice, și către țigările electronice sau cele care încălzesc tutunul. Deși până în prezent nu s-au înregistrat decese, medicii au observat o vizibilă îmbătrânire a populației.

„În multe țări, disponibilitatea și folosirea extinsă a țigărilor electronice au impus necesitatea unei evaluări a efectului lor asupra copiilor. Până la sfârșitul anului 2017, numărul studiilor publicate anual despre țigările electronice a crescut la 2.976, incluzând 171 de lucrări care vizau relația dintre acestea și copii. Există patru întrebări esențiale legate de sănătatea publică. Pe primul loc se află toxicitatea. În 2017, în SUA au fost raportate 2.229 de cazuri de expunere la lichidul din țigările electronice, cauzând simptome cardiovasculare de severități variabile. Cu toate că nu au fost raportate decese, potențialul de risc este constant prezent”, transmite prof. dr. Traian Mihăescu.

Adauga un comentariu