Un copil a fost depistat cu variola maimuţei. Este vorba despre un băiat de până în 10 ani, din Olanda. Deocamdată nu este cunoscut modul prin care acesta a fost infectat.
„O acţiune urgentă şi coordonată este imperioasă dacă vrem să schimbăm cursul în cursa împotriva răspândirii bolii”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.
Medicii au confirmat primul caz de variola maimuței la un copil
Medicii din Olanda au diagnosticat un copil care nu a împlinit nici măcar vârsta de 10 ani, cu virusul variola maimuței.
În acest sens, președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă a făcut anunțul cu privire la acest caz, joi seară, 21 iulie, pe pagina sa de Facebook.
”A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil – un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalităţile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate în Amsterdam”, a scris dr. Marius Geantă în postarea să.
Variola maimuţei este un virus ADN dublu catenar mare, având în vedere că astfel de viruși își pot corecta greșelile atunci când reproduc material genetic, dar sunt mai puțin predispuși la mutații.
Începând cu data de 6 iunie 2022, au fost detectate cazuri de infecție în 27 de țări. Iar până în acest moment au fost confirmate 19 cazuri de variolă maimuței în România.
Tânăr de 22 ani din București, infectat cu variola maimuţei
În data de 19 iulie anul curent s-a înregistrat un nou caz de infectare cu variola maimuţei, fiind vorba despre un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din Bucureşti. Ministerul Sănătății precizează în raportul său că starea de sănătate a bărbatului este bună și se află în prezent în izolare într-o unitate medicală. Conform datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii, până în momentul de faţă, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți, scrie Mediafax. De asemenea, este precizat că virusul poate fi transmis prin contact direct cu leziunile cutanate sau mucoase ale unui bolnav, precum şi prin picături de salivă.
”Raporturile sexuale (…) reunesc aceste condiţii de contaminare, iar a avea mai mulţi parteneri creşte riscul expunerii la virus”, aminteşte Santé Publique France.
Conform datelor agenţiei ONU, Europa estima la începutul lunii iulie peste 4.500 de cazuri confirmate în laborator, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie. Aceasta corespunde la 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial de la jumătatea lunii mai, când variola maimuței, până atunci endemică doar în 11 ţări africane, a început să se răspândească în Europa.
Epicentru al acestei noi epidemii, Europa are în prezent 31 de ţări şi teritorii care au raportat cazuri de variola maimuţei.
Sâmbătă, 25 iunie, experţii OMS au descris creşterea cazurilor drept o ameninţare pentru sănătate a cărei evoluţie a fost foarte îngrijorătoare, dar care nu a atins încă stadiul de urgenţă sanitară globală, potrivit AFP, citată de Agerpres. În ciuda acestei decizii, „evoluţia rapidă şi natura urgentă a acestui eveniment vor determina comitetul (de experţi) să îşi revizuiască poziţia în scurt timp”, a precizat OMS Europa.
Cu toate acestea, medicii sunt uluiți acum, de vreme ce a fost depistat primul caz de infectare cu variola maimuţei la un copil de nici 10 ani din Olanda.