O nouă pastilă anti-COVID produsă de Pfizer reduce riscul de spitalizare și deces pentru pacienții vulnerabili. Medicamentul este deja testat pe pacienți. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, a explicat cât de importante ar fi acest tratament pentru bolnavi şi ce impact ar avea acest demers şi în România.
O nouă pastilă anti-COVID produsă de Pfizer reduce riscul de spitalizare și deces pentru pacienții vulnerabili. Medicamentul este deja testat pe pacienţi.
Rezultatele studiului arătă o scădere cu până la 89% a riscului de spitalizare sau deces din cauza COVID-19, în cazul în care pacienții au primit medicamentul la scurt timp după infectare.
Reprezentanții Pfizer speră că acest tratament, în combinație cu un medicament antiviral mai vechi, numit Ritonavir, va putea fi administrat acasă persoanelor bolnave de COVID.
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, a explicat cât de importante ar fi aceste tratamente pentru bolnavi şi ce impact ar avea acest demers şi în România.
„Ar însemna foarte mult, nu numai pentru România. E adevărat că aici ar trebui să avem lucruri care să se întâmple. Să avem o testare extinsă, să am un diagnostic pus rapid astfel încât pacientul să nu ajungă târziu la spital.
Principiul de funcționare pentru medicație antivirală, indiferent de variantă, este să fie administrat la începutul bolii pentru a prevenii complicațiile, este valabil şi pentru cel aprobat în Marea Britanie şi pentru cel de la Pfizer.
Faptul că poate fi administrat pe cale orală acasă este un lucru extrem de facil pentru că va fi administrat prin medicul de familie sau orice alt medic care va prescrie medicamentul şi în felul acest nu va mai fi o presiune mare la nivelul spitalelor şi lucrurile se vor putea așeza altfel.
Întrebat când va ajunge tratamentul în România, medicul a spus că speră ca lucrurile să se întâmple repede pentru că în condiţii de război, de pandemie etapele se pot întâmpla mai rapid.