Actualitate

Medicul Adrian Streinu-Cercel, despre certificatul verde la locul de muncă: „Este greșit din punct de vedere conceptual, științific”

Publicat: 28 oct. 2021
Medicul Adrian Streinu-Cercel

Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat astăzi în plenul Senatului că dacă certificatul verde se va aplica obligatoriu la locul de muncă în actualele condiții scrise în lege, atunci se va face o discriminare între angajații români.

„Sunt de acord că trebuie luate anumite măsuri. Dar în ceea ce privește acest proiect de lege, 454/2001, este greșit din punct de vedere conceptual, științific. Atât persoanele vaccine, cât și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor cu Sars-CoV-2.

În acest context, ceea ce trebuia făcut și explicitat, era să se vadă care este incidența în populație a trecerii prin infecție. Altfel spus, avem un procent de circa 60% din persoanele care s-au infectat cu Sars-CoV-2, au fpcut o infecție asimptomatică, nu figurează nicăieri și nici nu au acces pe platformă pentru a se putea înregistra prin determinarea anticorpilor din deget.

Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Și așa au fost o serie de antivacciniști care au făcut probleme, acum aducem un element în plus.”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, astăzi, la votul proiectului de act normativ care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

Certificatul verde pentru accesul la locul de muncă a fost respins în Senat, cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”. Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi ”pentru”. Cei de la PNL, UDMR și USR sperau ca proiectul să treacă.

Câștig de cauză au avut senatorii PSD, care au spus de la început că acest proiect ar trebui respins pentru că îi discriminează pe medici. Senatul nu este camera decizională. Proiectul va merge mai departe la dezbatere și votare în Camera Deputaților.

Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă

Plenul Senatului nu a reușit să adopte, miercuri, propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Legea mai trebuie adoptată de Camera Deputaților pentru a putea merge la promulgare. Legea avea nevoie de 69 de voturi și a întrunit doar 67 pentru.

Legea stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:

trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2
trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus
rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore)

Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, prevede legea.

Comentarii
 • E discriminare, e ilegal, e un document nazist.

  Cine sprijina mizeria asta, gen parlamentarii de Iasi Chichirau, Bodea si tot neamul lor cu USR-ul lor cu tot, dusmanii poporului, trebuie trasi la raspundere.

 • Sa ajunga Streinu Cercel ministrul sanatatii si sa-l auzim atunci cum o da la intors.
  Propun ca certificatul verde sa fie eliberat si pe baza unui test de anticorpi. Asa vor fi cuprinsi si cei trecuti prin boala si nu au stiut.
  Sau daca tot antivaccinistii si scepticii sustin ca este o simpla raceala, ii invitam la ATI sa se contamineze sigur, sa faca „raceala” , dupa care obtin certificatul verde. Este o solutie dupa logica lor cu teorii ale „specialistilor” din saituri obscure.

 • In tara sunt mult mai multe persoane care au trecut prin boala si care au aflat mai tarziu ca urmare a unor analize de sange facute la diferite cabinete medicale. Aceste persoane nu sunt n evidenta statuui roman, iar cifra celor imunizati in Romania si nu numai, este mult mai mare.

 • „Atât persoanele vaccine, cât și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor cu Sars-CoV-2.”
  Asta spune dr. Monica Pop si multi, foarte multi altii, de vreo 2 ani.
  Abia acum se recunoaste oficial.

Adauga un comentariu