National

Medicul Alexandru Rafila: „Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă”

Publicat: 12 feb. 2021
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a vorbit despre varianta de vaccin pe care ar alege-o dintre Pfizer, Moderna și AstraZeneca în cazul în care ar avea această posibilitate. Medicul a afirmat că AstraZeneca ar fi varianta potrivită pentru el, ținând cont de faptul că a trecut deja printr-o infectare cu noul coronavirus.

“Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu. Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală.

Eu am fost deja infectat cu coronavirus. Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Toate vaccinurile au trecut prin niște teste foarte riguroase”

Acesta a menționat că în Franța există propunerea de vaccinare cu o singură doză și că această variantă ar putea fi acceptată de Organizația Mondială a Sănătății.

„Există pe masa guvernului francez o astfel de propunere și vedem dacă va fi acceptată de către OMS și comunitatea științifică și trebuie să ținem cont de toate aceste alegeri disponibile. E clar că toate vaccinurile au trecut prin niște teste foarte riguroase, eficacitatea la Moderna și Pfizer care arată că 95% dintre persoanele vaccinate nu au făcut boala și vaccinul de la AstraZeneca unde au fost ceva mai modeste, în jur de 85%, dar nu la toate categoriile de vârstă, nu au fost incluse persoane cu vârstă foarte înaintată.

Ce ne interesează este durabilitatea răspunsului imun, dacă se va observa că există diferențe notabile între răspunsurile imune, vor deveni vaccinuri de primă opțiune. Depinde de individ, dar nu asta contează, ci cifrele pe un lot extins de indivizi”, a mai spus Rafila.

Sloturi de programare pentru vaccinarea cu Pfizer și Moderna, disponibile de la jumătatea lui martie.

Conform informațiilor furnizate de Alexandru Rafila, de la jumătatea lunii martie a anului curent vor fi disponibile sloturi de programare pentru vaccinarea cu Pfizer și Moderna.

„Pfizer și Moderna abia de la jumătatea lunii martie vor fi disponibile noi sloturi de programare, eu sper să rămână la fel de ridicat interesul pentru vaccinare și în România. Pe măsură ce a trecut timpul, interesul pentru vaccinare în alte țări a scăzut.

Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale din două motive: un motiv îl poate constitui mutațiile antigenice, apariția unor tulpini noi și persistența răspunsului imun după vaccinare”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Adauga un comentariu