Actualitate

Medicul Cătălin Apostolescu: „Acest virus va rămâne mult printre noi, 10, 20, 30 de ani“

Publicat: 23 feb. 2021
Cătălin Apsotolescu, directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală
Cătălin Apsotolescu, directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală

Medicul Cătălin Apsotolescu, directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a declarat că România va fi lovită de cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 și se așteaptă ca acesta să aducă o explozie a numărului de infectări.

Cătălin Apostolescu este cde părere că toate spitalele trebuie să aibă circuite COVID și non-COVID.

De aceea, directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală crede că oameni itrebuie să se vaccineze anti-COVID-19 pentru a se imuniza deoarece acest virus va rămâne zeci de ani.

„Valul al treilea ar putea fi mai rău. 10% – 15% din populație a trecut prin boală. Asta înseamnă că majoritatea populației nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău, în sensul că ar fi mult mai mulți pacienți. Nu știm deocamdată dacă vor fi și mai grave cazurile, cum va evolua clinic, dar mă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3% și 3.000 de pacienți cu mortalitate de 2% cum e mai bine? Cu siguranță vor ajunge și în România celelalte tulpini ale virusului și vor mai apărea și altele. Acest virus va rămâne mult printre noi, 10, 20, 30 de ani”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Cătălin Apostolescu: „Cele 2-3.000 de cazuri pe zi de acum ne permit să respirăm“

Directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală a precizat că numărul de cazuri este mai mic față de cel din perioada septembrie – decembrie a anului trecut, când n use mai reușea sterilizarea saloanelor deoarece veneau alți pacienți.

„Cele 2-3.000 de cazuri pe zi de acum ne permit să respirăm. În septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie la propriu ne-am sufocat. Rulajul pacienților era atât de mare încât a trebuit să facem rabat de la procedurile de dezinfecţie. În mod normal, într-un salon, după ce au fost câteva zile niște pacienți, îl închizi și faci sterilizare. Noi ajunsesem în situația când nu mai puteam să facem așa ceva. Cum se elibera, ne venea alt pacient “, a menționat Cătălin Apostolescu.

„Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi“,

Medicul de la Institutul „Matei Balș” din Capitală crede că ar trebui regândită strategia națională și toate spitalele trebuie să aibă circuite COVID și non-COVID.

„Consider că este momentul să profităm de acest moment de respiro ca să încercăm să regândim strategia națională. Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze, aceste spitale și-au atins capacitatea maximă. Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că cel segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate. Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi“, a mai spus Cătălin Apostolescu.

Raed Arafat: „Situația se poate înrăutăți din nou“

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), avertizează că, deși situația este mai bună în prezent, trebuie să respectăm în continuare regulile deoarece situația se poate înrăutăți.

„Noi încercăm să prevenim apariția valului al treilea. Avertizăm în continuare că trebuie respectate regulile, respectarea măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment. Și vedem că e greu, că lumea este clar că s-a săturat. Noi încercăm să atragem atenția că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou, și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare, până avem un număr adecvat, suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut Israelul“, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu