Prima pagină » Local » Medicul Gina Botnariu, despre diabetul la copii: „Odată declanșat, nu se oprește. Diabetul este o boală progresivă” – VIDEO

Medicul Gina Botnariu, despre diabetul la copii: „Odată declanșat, nu se oprește. Diabetul este o boală progresivă” – VIDEO

31 oct. 2022, 13:42,
în Local

Conf.univ.dr. Gina Botnariu, șef Secția Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre diabetul la copii. De ce nu este bine să întrerupem tratamentul cu insulină?

Diabetul este o boală cronică, ce se caraterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza reprezintă unul dintre principalii carburanți ai organismului, însă persistența unor valori crescute duce la îmbătrânirea mai rapidă și apariția unor complicații, cum sunt accidentele vasculare, stopul cardicac, insuficiența renală, orbirea, leziunile trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicații pot fi prevenite, dacă valorile glicemice se mențin cât mai aproape de normal.

Medicul Gina Botnariu, despre diabetul la copii: „Acest proces de distrucție al celulelor pancreatice continuă”

Potrivit medicului Gina Botnariu, diabetul este o boală progresivă. Astfel, odată început procesul de dustrucție al celulelor pancreatice, acesta continuă, iar tratamentul nu poate fi întrerupt. Copiii care suferă de diabet de tip 1 sunt tratați cu insulină pe tot parcursul vieții.

„Diabetul, odată declanșat, nu se oprește, este o boală progresivă. Acest proces de distrucție al celulelor pancreatice continuă. Cel puțin la diabetul de tip 1, insulina nu poate fi întreruptă, iar la copil este diabet de tip 1. Este tratat cu insulină.”, a spus medicul Gina Botnariu.

Medicul a adăugat că, în momentul în care este întrerupt tratamentul cu insulină, copilul evoluează rapid către comă diabetică, amenințătoare de viață. Acest lucru poate fi explicat prin lipsa de rezervă pancreatică și nicidecum prin obișnuința corpului cu insulină.

„Chiar dacă îl echilibrăm la modul ideal, în momentul în care întrerupem insulina producem un foarte mare rău, pentru că el nu mai are rezervă pancreatică și nu e vorba de obișnuința corpului. Deci, copilul evoluează rapid către comă diabetică, amenințătoare de viață. Vă dați seama că înainte de 1922, înainte de apariția insulinei, sigur că decesul persoanei cu diabet de tip 2 era în cetoacidoză.”, a adăugat medicul.

Care sunt simptomele diabetului?

Diabetul poate fi de tip 1 și de tip 2. Cel de tip 2 nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome, însă cel de tip 1 se manifestă prin glicemie mare, sete exgerată, diureză crescută și foame exagerată, dar cu scădere ponderală.

„Diabetul poate fi diagnosticat în două situații: cu simptome și fără simptome. Cel fără simptome este diabetul de tip 2. Simptomele care apar la o glicemie mare, să spunem peste 250, sunt setea exagerată (pacientul bea 3-4-5 litri de apă), sigur că este o diureză crescută (peste doi litri și jumătate pe zi) și, de multe ori, chiar foame exagerată, dar cu scădere ponderală. Scăderea în greutate este semn că lipsește insulina.”, a spus medicul.

Uneori, și diabetul de tip 2 poate prezenta anumite semnale, cum sunt: o furunculoză cutanată, nașterea de feți macrozomi, hipertensiune arterială apărută la tineri, infarct ori accident vascular cerebral. Și obezitatea abdominală se corelează cu diabetul, adaugă medicul Gina Botnariu.

„Vorbind despre diabtul de tip 2, care de multe ori este diagnosticat fortuit, cu ocazia anumitor semnale: o furunculoză cutanată sau femeile care au născut feți macrozomi, sigur că ele trebuie foarte bine evaluate sau persoane care, de tinere, prezintă hipertensiune arterială ori fac infarct sau accident vascular cerebral sau sunt obeze (și, în special, obezitatea abdominală se corelează cu diabet sau au o dislipidemie, care răspunde greu la tratament”, a declarat medicul Gina Botnariu în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`