Actualitate

Medicul Gindrovel Dumitra, despre vaccinul AstraZeneca: „Nu previne infarctul, accidentul vascular sau tromboza“

Publicat: 13 mart. 2021
Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei
Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a vorbit despre vaccinul AstraZeneca, spunâns că nu există motive de îngrijorare cu privire la vaccinul AstraZeneca.

Gindrovel Dumitra a declarat că în România se vaccinează zilnic o populație de mărirea unui oraș precum Craiova și este imposibil ca în toată populaţia oraşului Craiova, într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză.

 „Nu avem motive de teamă în acest moment pentru a continua vaccinarea cu celelalte loturi, respectiv cu celelalte vaccinuri, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, este important să înţelegem că trebuie să mergem înainte. (…) Acest vaccin nu previne în niciun fel nici accidentele rutiere, nu previne nici apendicita acută, nu previne nici infarctul miocardic, nu previne niciun alt eveniment care oricum s-ar fi întâmplat”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra: „Există suspiciune în rândul populației“

Preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie a precizat că atunci când vaccinezi mulți oameni este imposibil , într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză.

„Atunci când constaţi că există ceva în populaţie, că există măcar o suspiciune – şi în acest moment discutăm doar de patru decese, dacă nu mă înşel, la nivel european, care s-au întâmplat după vaccinare fără să fie dovedită, până în acest moment relaţia de cauzalitate şi mai existau, cel puţin până alaltăieri, 22 de situaţii în care au apărut tromboze după vaccinare – ei bine, câtă vreme aceste evenimente se încadrează în frecvenţa de apariţie, în rata de apariţie obişnuită, teoretic nu trebuie să fie niciun fel de motiv de îngrijorare şi am să vă explic şi de ce.

În momentul în care vaccinezi un număr mare de persoane într-o unitate scurtă de timp – haideţi să luăm o comparaţie la noi, în România noi avem în acest moment aproximativ 40-50 000 vaccinate în fiecare zi, vă daţi seama că într-o săptămână vaccinăm 300 – 350.000 de persoane, adică populaţia oraşului Craiova – ei bine, este imposibil ca în toată populaţia oraşului Craiova, într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în mod obişnuit, fără să existe vaccinare, sigur că lucrurile erau naturale, aşa s-a întâmplat! Dar în momentul în care există această vaccinare făcută anterior, suspiciune în rândul populaţiei este destul de înaltă, dar, repet, fără să existe niciun fel de legătură”, a menționat Gindrovel Dumitra.

Dumitra a explicat că deciziile luate cu privire a suspendarea vaccinării cu serul din anumite loturi au fost luate în baza principiului „maximei precauţii” după care funcţionează medicina, principiu conform căruia, până la demonstrarea faptului că nu există nicio legătură între vaccin şi evenimentele apărute la unele persoane, loturile sunt puse „în repaus”.

Comentarii
Adauga un comentariu