Actualitate

Medicul Mihai Craiu vorbește despre pericolele ce vin odată cu începerea școlii

Publicat: 02 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Mihai Craiu vorbește despre pericolele ce vin odată cu începerea școlii
Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală

Medicul pediatru, care administrează „Spitalul Virtual pentru Copii”, Mihai Craiu, vorbește despre pericolele ce vin odată cu începerea școlii. Mihai Craiu consideră că măsurile de bază trebuie respectate cu strictețe, purtarea măștii sanitare fiind obligatorie. Marea temere a medicului pediatru este apariția unor focare în școli, deoarece acele cazuri îi vor afecta pe elevii din acele unități de învățământ.

„E posibilă transmiterea prin aerosol. Și când strănută un fumător, de exemplu, se simte. De aceea trebuie să avem mască. De asemenea, trebuie să ne spălăm pe mâni și să păstrăm distanța.

Bineînțeles, clanțele să fie curățate foarte bine cât timp stau la clasă. Știu că imensa marea majoritate a copiilor nu cred în conspirații. Sper să nu apară focare în școală. Acolo unde vor fi cazuri ele vor fi exemple foarte puternice pentru cei din jur“, spune Mihai Craiu.

Medicul Mihai Craiu vorbește despre pericolele ce vin odată cu începerea școlii

Medicul care administrează „Spitalul Virtual pentru Copii” crede că probleme ar putea să apară în cazul adolescenților deoarece aceștia sunt mai rebeli și ar putea să apară gesturi de frondă legat de purtarea măștii sau alte reguli de prevenire.

„Principala problema va fi cu adolescenții: ei au personalitate… La cei mici pot să dau o expertiză: să vă uitați la o clasă unde un copil are un ghiozdan frumos. Toți vor să aibă la fel ca el, să fie cool. Trebuie să le explicăm frumos și să facem apel la sentimentele de solidaritate, chiar și când ajung ei acasă“, menționează Mihai Craiu.

Avertisment pentru copii cu boli grave sau care au membri ai familiei cu boli grave

În ceea ce privește copii cu boli grave sau care au în familie persoane cu boli grave să mai aștepte până să meargă la școală și să aleagă variant online pentru început.

„Recomandarea mea pentru părinți este ca dacă există persoane cu boli grave în familie să aștepte și să fie precauți, să vadă cum evoluează școala: dacă respectă sau nu regulile impuse”, susține Mihai Craiu.

Pericolul deschiderii simultane a școlilor și restaurantelor

Mihai Craiu consideră că deschiderea simultană a școlilor și a restaurantelor poate duce la creștere a numărului de cazuri de COVID-19, dând exemplul altor țări europene.

„Sunt clase în școlile din România unde se poate menține distanța socială, dar sunt altele în care nu putem vorbi despre distanțare. Ei bine, măcar atunci când sunt puși să răspundă, copiii ar trebui să poarte mască. Dacă unul nu va purta mască, ceilalți vor râde de el sau îl vor tachina. Ei se vor impulsiona unii pe alții să poarte masca. Ar trebui să luăm în calcul exemplul Israelului. Au deschis restaurantele, au deschis școlile și s-au ales cu o explozie de cazuri. Guvernul trebuia să gândească deschiderea grădinițelor, ulterior a școlilor. După o analiză clară a felului în care decurgeau lucrurile, puteam plusa și cu deschiderea restaurantelor”, a declarat medicul.

Medicul consideră că pentru siguranța în școli, în contextul epidemiei de COVID-19, trebuie să se țină cont de trei reguli de bază: menținerea pe cât posibil a distanțării sociale, spălatul conștiincios al mâinilor și purtarea măștii de protecție.

Adauga un comentariu