Prima pagină » Local » Medicul-șef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu: „Este criză de personal medical!“
Medicul-șef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu: „Este criză de personal medical!“

Medicul-șef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu: „Este criză de personal medical!“

19 feb. 2022, 08:13,
Cezara Moraru în Local

Profesorul universitar doctor Diana Cimpoeșu, medic-șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean „Sfântul Spiridon“ din Iași și coordonator SMURD Iași, vorbește despre disponibilitatea posturilor în acest domeniu și criza de personal medical. Persoanele care ajung la Urgențe sub influența băuturilor alcoolice sau alte substanțe ocupă locuri care ar putea fi vitale pentru alți pacienți. Medicul descrie și modul de colaborarea al unității cu celelalte spitale de stat.

Medicina de urgență se referă la specialitatea a cărei preocupări constă în diagnosticarea și managementul pacienților ce prezintă aspecte acute și urgențe ale bolilor sau leziunilor. O urgență se referă la o stare patologică în care sunt necesare intervenții rapide de tratare și diagnosticare.

echipa de medici Arafat diana cimpoesu

SMURD-ul este un serviciu de urgență de stat performant, înființat de Raed Arafat și se ocupă cu gestionarea situațiilor de urgență, suport vital, prim ajutor, descarcerare

Este criză de personal medical la nivelul Moldovei

 diana cimpoesu

Cu toate că există nevoie de personal medical, angajații UPU, reușesc să facă față provocărilor zilnice

În cazul crizelor sanitare este nevoie de cât mai mult personal medical. Un exemplu a fost pandemia când spitalele, dar și personalul medical au fost suprasolicitate. Nu este suficient să existe oameni, ci este nevoie și de o bună coordonare și pregătire a acestora.

„Nu există suficient personal medical, există posturi libere în aproape toate specialitățile, chiar și în orașele universitare. Deficitul de posturi în Iași este mai mic, există concursuri în care participa doi candidați pe un post, au fost momente în care au existat chiar și 9 persoane pe un post. Nevoia de asistență medicală de urgență există peste tot. În fiecare săptămâna primesc telefoane de la Suceava, Vaslui care ne cer resursă umană.

Este nevoie ca personalul să fie pregătit, iar acest lucru se obține prin învățare și formare continuă. Chiar dacă există posturi libere, se întâmplă să existe candidați care sa nu fie pregătiți să ocupe acea poziție, astfel se creează un deficit”, precizează Profesorul universitar doctor Diana Cimpoeșu.

 spitalul de urgente sf spiridon iasi

Persoanele care consumă băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe, ajung să ocupe locuri valoroase care pot salva alte vieți.

Cum colaborează unitatea SMURD cu spitalele de stat

ambulanta

Problematica supra-aglomerării Unităților de Primiri Urgențe este un fapt des întâlnit la nivelul României.

SMURD-ul este un serviciu de urgență de stat performant, înființat de Raed Arafat, și se ocupă cu gestionarea situațiilor de urgență, suport vital, prim ajutor, descarcerare. Funcționează în paralel cu Serviciul Județean de Ambulanță.

„În mod general sunt mulțumită de această colaborare a SMURD-ului cu spitalele de stat. Desigur, este loc și de mai bine. Mai ales în această pandemie au existat dificultăți la început,  până s-a pus la punct un sistem de comunicare atât telefonic cât și informatic care permite dialogul online. Noi funcționăm în varianta de dispecerat integrat – există un singur dispecerat care gestionează mașinile SMURD și mașinile de ambulanță.

Nouă ne pasă si de colegii de la serviciul de Ambulanță. Partea de interfață cu spitalele este dificilă in anumite momente precum cel din vârful valului patru când nu existat suficiente locuri la terapie intensivă pentru pacienți și nici capacitatea spitalelor de COVID în a prelua toate apelurile redirecționate de 112”, notează Dr. Diana Cimpoeșu.

„Ne-am dori ca acești pacienți să nu existe!”

Problematica supra-aglomerării Unităților de Primiri Urgențe este un fapt des întâlnit la nivelul României. Există mulți oameni care solictită serviciile ambulanței fără să fie mereu vorba de situații grave. Persoanele care consumă băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe, ajung să ocupe locuri valoroase care pot salva alte vieți. Cu toate că există o criză de personal medical, angajații UPU, reușesc să facă față provocărilor zilnice.

„Chiar și în această dimineață ne-am confruntat cu 2 cazuri de persoane care au ajuns la urgențe într-o stare de ebrietate și cu traumatisme. Din fericire multe din aceste cazuri nu prezintă riscuri care să le pună viața în pericol. Reușim să îi gestionăm, doar că ar putea acești pacienți să nu existe. Dacă nu ar consuma alcool sau alte substanțe psihotrope, nu ar mai aglomera unitatea de primiri urgențe. Desigur că noi le asigurăm tot tratamentul necesar”, mai declară medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024