Medicul Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului “Sf. Maria” din Iași“, vorbește despre provocările cu care s-a confruntat în cazul Larisei Lișiță. Medicul este optimist cu privire la evoluția stării motorii a pacientei
Kinetoterapia reprezintă cel mai important tratament pe care fetița va trebui să îl urmeze în urma intervențiilor medicale dificile. Larisa Lişiţă, fetița care a fost lovită de un tren în gara din Bacău, a fost externată din Spitalul Clinic de Urgenţă de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Adolescenta a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale, însă medicii ieşeni susţin că va merge din nou în decurs de 6 luni, după ce va urma mai multe tratamente de recuperare.
Cu ce provocări s-au confruntat medicii în cazul intervențiilor chirurgicale dificile
Copila în vârstă de numai 13 ani a suferit 4 intervenții chirurgicale cu un grad crescut de dificultate, care au vizat replantarea și transferul liber de țesut. Medicul Sidonia Susanu a fost numită „îngerul copiilor” pentru că a reuşit să o salveze pe Larisa Lişiţă.
„Au fost două mari provocări în privința intervențiilor suferite de Larisa. Prima provocare a fost asupra deciziei de a-i amputa piciorul, deoarece mecanismul de producere al amputației contraindică replantarea. A doua provocare a fost prezența infecției cu virusul Covid-19, care contraindică major orice procedură de replantare, iar pacienta noastră a avut și o procedură de replantare și una de transfer liber. Toate studiile din ultimii ani în legătură cu transferurile libere de țesuturi și replantări la pacienți cu COVID indică riscuri de peste 80 % de eșec“, declară medicul Sidonia Susanu.
Ce șanse are pacienta de a se reface complet
În urma intervențiilor chirurgicale suferite, fetița lovită de tren va putea să aibă o viață normală. Cu toate că din punct de vedere estetic piciorul ei nu va mai fi la fel, este vital faptul că aceasta va putea merge din nou grație medicului Sidonia Susanu și echipei de medici de la secția de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului “Sf. Maria” Iași. Larisa Lișița va trebui să urmeze tratamente kinetoterapeutice.
„Din punct de vedere estetic nu există șanse de refacere de 100%. Din punct de vedere motoriu, șansele sunt de până la 80% ca pacienta să își revină. Este foarte important ca în procesul de vindecare fetița să urmeze tratamente kinetoterapeutice. Acestea au un rol esențial în recuperare, dar trebuie susținute cu rigurozitate cel puțin 6 luni de la momentul începerii procedurii. Funcția estetică va fi în permanență modificată, în procent de 75-80%“, mai precizează Dr. Sidonia Susanu.
Amintim faptul că in luna ianuarie 2022, minora a fost la un pas de moarte după ce a traversat calea ferată şi a fost lovită de un tren, din neatenție.