Local

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre Programul Național de Testare Extinsă: „INSP a schimbat definiția de caz. E un prim pas pentru redeschiderea spitalelor”

Publicat: 15 oct. 2020
Medicul Tudor Ciuhodaru
Medicul Tudor Ciuhodaru susține că propunerea sa în ceea ce privește Programul Național de Testare Extinsă gratuită a românilor poate să înceapă. Afirmația vine în contextul în care INSP a schimbat definiția de caz. Acest lucru este un prim pas pentru redeschiderea spitalelor și deblocarea accesului la sănătate.
„Am reușit. Propunerea mea privind Programul Național de Testare Extinsă (! gratuită) de care să beneficieze toți românii poate să înceapă. Am avut (din nou!) dreptate. Institutul Național de Sănătate Publică a schimbat azi definiția de caz. E un prim pas pentru redeschiderea spitalelor și deblocarea accesului la sănătate.
Se aude, domnule ministru? Strategia actuală este eșuată! E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Testați, testați, testați și izolați. Eu zic că se poate.
De acum vor putea beneficia de acest program:
1. Contactele directe simptomatice.
2. Pacienții (!!! asimptomatici) – oncologici, hemodializați, imunodeprimați.
3. Gravidele (asimptomatice!) ce au fost în contact direct cu un pacient de coronavirus.
4. Personalul medico-sanitar (asimptomatic) contact cu un pacient cu coronavirus.
5. Persoanele din centrele rezidențiale și personalul din aceste centre – sub forma unor controale medicale (testare periodică).
Se poate continua cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și cu toate contactele cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.
Testarea extinsă (!gratuită) a tuturor contactelor și a celor expuși (chiar asimptomatici), printr-un program național de testare extinsă (așa cum tot propun dar nu aude nimeni) e singura opțiune sănătoasă evident dublată de izolare (! Voluntară) de prevenție pentru a întrerupe transmiterea acestui virus. Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).
Motivațiile acestui demers privind introducerea unui Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii sunt clare:
1. Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu – să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.
2. Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.
3. În continuare testăm puțin și prost. Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dizabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.
4. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare
5. La noi testele sunt extrem de scumpe și extrem de greu de accesat.
Concret, sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste!
Rețineți:
1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți – acel plan B pe care tot îl propun de vreo 8 luni și nu aude nimeni- de testare extinsă a celor suspecți/expuși/asimptomatici (inclusiv testele serologice) înca nu se aplică.
2. Mai puțin de 1% din populație a beneficiat de testare (pe unde sunt cele 2 milioane de teste de la UNIFARM?).
3. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).
4. Cât timp refuză planul B –testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate)”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.
Comentarii
  • lasa politica ca esti cu vaca ca si fostul primar de la Pascani
    daca si la medicina te pricepi tot asa duteeeeeeeeeeeeeee la CE si stai acolo ca nu iti simtim lipsa

Adauga un comentariu