Actualitate

Medicul Tudor Ciuhodaru: Sunt multe tipuri de antidepresivele cu efecte secundare variabile

Publicat: 14 ian. 2020

Apar informații noi în cazul morții Cristinei Țopescu. Primele rezultate de la necropsie arată că jurnalista avea în organism un antidepresiv și un somnifer puternic, care, combinate, ar fi putut să îi cauzeze un atac de cord.

Cristina Țopescu a fost găsită moartă în cursul zilei de duminică în casa ei din oraşul Otopeni.

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă referitor la efectele secundare pe care le au antidepresivele:

” Sunt multe tipuri de antidepresivele cu efecte secundare variabile. Asocierea antidepresive+ antalgice majore( inclusiv fentanil, citrat de fentanil, meperidina (Demerol), pentazocina și tramadol) e o bombă cu ceas ce poate duce la ,,intoxicație” cu serotonina- sindromul serotoninergic- cu hipertensiune/convulsii și chiar infarct miocardic său accident vascular cerebral.

Efecte secundare uzuale sunt cele digestive:gura uscată, greață, vărsături, diaree, însoțite de transpirații și dificultăți de coordonare a mișcărilor.

Cele mai grave- (!!!) asocierea e o bombă cu ceas –antidepresive+ antalgice majore sunt
a) cele neuropsihice (toxicitate la serotonină): agitație, instabilitate emoțională, nervozitate, insomnie și confuzie, (risc suicidar!), tremor, convulsii, cefalee, tulburări de vedere, AVC și cele
b) cardiovasculare hiper/hipotensiune arterială, ritm cardiac neregulat, infarct. Crizele de hipertensiune pot fi letale iar la anumite tipuri de antidepresive pot fi provocate chiar de asocierea cu medicamente eliberate fără prescpriție medicală și chiar de alimente care conțin tiramină (brânzeturile mature, carnea conservată și extractele de drojdie) precum şi suplimentele alimentare, inclusiv sunătoarea şi ginseng.

Persoanele cu sindrom serotoninergic necesităi spitalizare pentru măsuri de depurare a toxicului şi tratamentul simptomelor. Benzodiazepinele sunt utile pentru a trata agitaţia şi/sau convulsiile. Suportul volemic și diureza osmotică asociată cu celelalte măsuri de eliminare a toxiculuiprin lavaj gastric și antidotism sunt vitale iar în cazurile severe se poate utiliza.- ciproheptadina (Periactin) care blochează producerea de serotonină.” menţionează Tudor Ciuhodaru.loading...

Adauga un comentariu