Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania de vaccinare anti-COVID, afirmă că, deşi au fost anunţate unele măsuri de relaxare a unor restricţii impuse în contextul pandemiei de COVID, atitudinea personală rămâne una importantă. „Acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm regulile. Cred că trebuie să contribuim la acest efort colectiv al întregii societăţi şi să nu neglijăm toate aceste reguli, în sensul în care protecţia individuală trebuie să fie cât mai ridicată”, subliniază Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro.
„Tot ceea ce am parcurs împreună până la momentul actual dovedeşte că diferenţa dintre viaţă şi moarte, diferenţa dintre a fi infectat, a fi expus la infecţie şi rezultatul final ţine foarte mult şi de conduita personală şi de responsabilitatea individuală, dar şi colectivă. Din acest punct de vedere, chiar dacă sunt prevederi care relaxează, dacă vreţi, condiţiile care impuneau purtarea măştii de protecţie, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fim neglijenţi. Acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm regulile. Cred că trebuie să contribuim la acest efort colectiv al întregii societăţi şi să nu neglijăm toate aceste reguli, în sensul în care protecţia individuală trebuie să fie cât mai ridicată”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la TVR.
Medicul consideră că în această perioadă „liniştită” din punct de vedere epidemiologic oamenii trebuie să se vaccineze.
Dr. Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la varianta Omicron: „Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”
Noi detalii apar despre Omicron, varianta coronavirusului care are peste 30 de mutații, iar cea mai serioasă problemă o reprezintă transmisibilitatea. În momentul de față nu se știe cu exactitate dacă anticorpii pot neutraliza acest virus. Răspunsul la această întrebare ar urma să apară în aproximativ 2 – 3 săptămâni, a transmis coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare anti-Covid-19, a declarat că Omicron este cea mai adaptată variantă care există şi are nu mai puțin de 30 de mutaţii.
„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus dr. Gheorghiță.