Meningita face ravagii la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Maria” din Iași. Incidența cazurilor este în creștere. De la începutul anului, peste 20 de copii au fost spitalizați, prezentând simptome asemănătoare cu cele ale gripei
Meningita este o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Situația este alarmantă pentru că această afecțiune poate fi fatală, dacă nu este tratată la timp și în mod corespunzător. Principalele simptome sunt reprezentate de dureri de cap severe, febră, respirație rapidă, confuzie, convulsii și pierderea apetitului.
Meningita face ravagii în rândul copiilor
Medicii trag un semnal de alarmă. Complicațiile meningitei pot fi severe și este esențial ca tratamentul să fie efectuat într-o etapă incipientă a bolii. Dacă meningita nu este tratată la timp crește riscul de apariție a convulsiilor și a leziunilor neurologice permanente. Se numără pierderea auzului, dificultăți de memorare, leziuni ale creierului, probleme ale mersului, dizabilități de învățare, insuficiență renală, până la deces. Copiii au fost transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, unde au fost internați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă.
„De la începutul anului 2023, în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Maria» au fost spitalizaţi 22 de pacienţi cu diagnosticul de meningită acută. Dintre aceștia, majoritatea, 85 la sută, au prezentat un tablou clinic de meningo-encefalită acută virală.
De asemenea, se constată o creştere a incidenței acestor afecţiuni faţă de anul precedent. Pacienții spitalizați pentru meningo-encefalită acută de etiologie bacteriană au prezentat formă severă de boala, majoritatea având convulsii generalizate și tablou clinic de sepsis bacterian cu disfuncție multiplă de organe. Pacienții au fost internați în secţia ATI, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași și nu s-a înregistrat niciun deces în rândul acestora”, declară bioing. Alina Belu, manager Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Medicii trag un semnal de alarmă
Un factor extrem de important este atenția sporită a părinților la starea de sănătate a celui mic. Medicii recomandă vizita periodică la medicul de familie.
„Având în vedere incidența în creştere a acestor afecţiuni infecto-contagioase grave, medicul infecționist al spitalului recomandă consult imediat la medicul de familie sau la medicul specialist boli infecțioase sau pediatrie al oricărui copil ce prezintă febră înaltă și convulsii sau care asociază cefalee, vărsături în jet, fotofobie, somnolenţă”, adaugă bioing. Alina Belu, manager Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Având în vedere faptul că meningita face ravagii în rândul copiilor, medicii afirmă că cea mai eficientă metodă pentru prevenirea acestei afecțiuni este vaccinarea.