Actualitate

Mesaj al lui Ludovic Orban pentru rromi: „Respectaţi măsurile luate de autorităţi!“

Publicat: 08 apr. 2020

Premierul Ludovic Orban a transmis astăzi un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, în care le cere acestora să sprijine  eforturile autoritățile pentru stoparea epidemiei de coronavirus.

“Marcăm astăzi Sărbătoarea etniei romilor din România, odată cu Ziua internaţională a romilor. Sunt sărbători dedicate tradiţiilor şi istoriei acestui grup etnic, dar şi memoriei romilor ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca pledoarie împotriva oricărei forme de discriminare sau excludere socială pe criterii etnice. În cele trei decenii de la căderea comunismului, societatea românească s-a aliniat valorilor europene, iar romii au fost recunoscuţi ca minoritate etnică. Ca toţi ceilalţi cetăţeni români, etnicii romi şi-au dorit să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă, care să le asigure tuturor egalitatea de şanse. Astăzi, după secole în care au fost pe rând înrobiţi, deportaţi sau discriminaţi, etnicii romi fac parte cu drepturi şi obligaţii egale din societatea românească. Mulţi au învins prejudecăţile sociale şi au devenit adevărate repere în diferite domenii de activitate. Sunt exemple pe care ne dorim să le urmeze cât mai mulţi dintre membrii etniei romilor şi care dovedesc că există un potenţial valoros, pe care vrem să-l încurajăm”, a transmis Ludovc Orban.

Acesta a transmis că romii au în actualul Guvern un susţinător al incluziunii.

”Vă asigur că aveţi în acest Guvern un susţinător al incluziunii sociale şi al emancipării sociale, culturale şi economice a comunităţilor rome. Pregătim un nou cadru strategic naţional, pentru următorii cinci ani, pentru incluziunea romilor şi avem în vedere adaptarea măsurilor la nevoile concrete ale comunităţilor – de la accesul la infrastructura de apă, electricitate, încălzire şi drumuri, la asigurarea infrastructurii şcolare şi sanitare necesare, cursuri de formare profesională adaptate specificului local şi asistenţă pentru găsirea de locuri de muncă. Prin transparenţă şi consultare pro-activă a societăţii civile rome, căutăm împreună soluţii coerente şi resursele umane şi financiare necesare pentru a sprijini dezvoltarea şi a combate orice formă de discriminare sau excludere socială”, a mai transmis Orban.

”Un trai decent, locuri de muncă, un nivel de educaţie demn de o ţară civilizată şi servicii medicale de calitate sunt aspiraţiile fiecăruia dintre noi, indiferent de apartenenţa etnică, majoritari sau minoritari deopotrivă. Suntem toţi cetăţeni români şi ai Uniunii Europene şi ne dorim să ne menţinem pe acest drum, cu contribuţia fiecăruia dintre noi. Acum, în mod special, vă chem să sprijiniţi eforturile pe care le facem la nivelul întregii ţări pentru a opri răspândirea coronavirusului şi să respectaţi măsurile luate de autorităţi pentru protejarea dumneavoastră. De sănătatea fiecăruia dintre noi depinde în contextul actual sănătatea sau chiar viaţa celor din jur”, aîncheiat premierul.
Comentarii
  • Pe tiganii care umbla prin tomberoane dupa pet-uri cine ii verifica daca au declaratie pe propria raspundere? Ca in fiecare zi trece caruta cu tigani prin fata blocului sa scormoneasca in tomberoane. EI nu raspnadesc infectia?

  • Ce grijuliu este premierul pentru țigani, o să aibă grijă să le dea niscai beneficii că doar au contribuit la bugetul țării și are nevoie de voturile lor.Ieri a fost ziua mondială a sănătății și nu ținut vreun discurs. Personalul medical ,,cade” la datorie, se împuținează pe zi ce trece și el nu i-a vreo măsură: unde sunt echipamentele de protecție, unde sunt testele cu care să fie testat personalul medical,etc.

Adauga un comentariu