Economic Local

Mesaje incendiare! Limbaj golănesc! Amenințări incredibile la adresa rromilor, făcute de un funcționar public al Prefecturii: „Zdrențe jegoase”

Publicat: 21 oct. 2019

Elena Motaș, consilier pe probleme de rromi la Prefectura Județului Iași, și-a jignit oamenii pe care ar trebui să-i reprezinte, adresându-le cuvinte greu de reprodus. „Zdrențe”, „jegoși”, „oportuniști”, „pârliți” sunt apelativele folosite de Elena Motaș la adresa mediatorilor de etnie rromă din Iași. Contribuabilii nu ar trebui să suporte, din taxele și impozitele pe care le achită, un asemenea comportament

Un funcționar public din Iași este în centrul unui scandal-monstru, care ar putea să îl lase fără locul de muncă. Elena Motaș, consilier pe probleme de rromi la Prefectura Județului Iași, și-a jignit oamenii pe care ar trebui să-i reprezinte, adresându-le cuvinte greu de reprodus. „Zdrențe”, „jegoși”, „oportuniști”, „pârliți” sunt apelativele folosite de Elena Motaș la adresa mediatorilor de etnie rromă din Iași. Elena Motaș este soția lui Constantin Viorel Motaș, fost inspector pe problemele minorităților la Inspectoratul Școlar Județean Iași. În vară, Constantin Viorel Motaș nu a mai fost numit inspector pentru minorități de către ISJ și Ministerul Educației Naționale, deoarece nu îndeplinea condițiile necesare în acest sens, nefiind membru în Corpul Național de Experți în Management Educațional (CNEME). Mai mult decât atât, nu este titular în învățământul preuniversitar, nereușind sa ia până acum minim nota 7 la examenele de titularizare.
Din momentul în care soțul ei a fost dat afară din funcția pe care o ocupa, Elena Motaș a început un război cu tot ISJ-ul, inventând tot felul de scandaluri de așa-zisă „segregare” a elevilor rromi din Iași. Dar să nu credeți că pe Elena Motaș o interesa soarta elevilor rromi din Iași. Pe ea o interesa doar ca soțul ei să ocupe în continuare funcția de inspector la ISJ.

A încercat să boicoteze o acțiune care îi ajuta pe elevii rromi

Disperată că soțul ei nu a mai ocupat funcția de inspector la ISJ, Elena Motaș a încercat chiar să boicoteze o întâlnire a conducerii Inspectoratului cu directorii, directorii adjuncți, consilierii școlari, mediatorii și profesorii care predau Limba rromani. ISJ Iași, în colaborare cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, a organizat în ziua de 17 septembrie, la sediul Casei Corpului Didactic, activitatea de formare „Strategii și practici educaționale centrate pe reducerea abandonului școlar și prevenirea segregării în mediul școlar”. Scopul acestei întâlniri a fost de a dezbate prioritățile educaționale privind integrarea copiilor minoritari în mediul școlar și de a analiza strategiile de intervenție. Ei bine, ce credeți că a făcut Elena Motaș? Nu a interesat-o că la un asemenea eveniment se pot identifica cele mai bune soluții pentru a ajuta la integrarea elevilor rromi, ci a încercat să boicoteze întâlnirea.

Mesaje suburbane și greu de reprodus

„Dragii mei, întâlnirea de astăzi (17 septembrie – n.r.) nu intră în atribuțiile voastre, dacă cineva vă amenință și vă forțează, vă rog să mă informați. Aveți telefoane, vă rog înregistrați. Dacă nu luați atitudine, vă meritați soarta și veți fi toată viața niște pârliți în fața gagiilor. Nu are cine să vă facă nimic. Aveți contracte pe perioadă nedeterminată și nu are nimeni dreptul să dispună de voi. Astăzi este testul vostru de solidaritate și verticalitate”, a fost mesajul postat pe un grup intern de Elena Motaș și adresat mediatorilor și profesorilor care predau Limba rromani, în ziua de 17 septembrie, când la Casa Corpului Didactic era programat evenimentul organizat de ISJ și CJRAE.
Este foarte interesant de observat cum îi privește Elena Motaș pe români, în relația cu rromii: românii sunt, de fapt, niște „gagii”, în accepțiunea unui funcționar public plătit regește chiar din banii românilor. Numai că atunci când a văzut că mesajul ei a fost ignorat de majoritatea celor cărora le era adresat, Elena Motaș și-a dat arama pe față și a aruncat cu injurii, în același grup. „Să vă fie rușine zdrențe jegoase și oportuniste. Ați fost toți ajutați, ne-am luptat pentru voi, și voi ca Brutus. Rușine și greață îmi este de voi”, a fost mesajul șocant publicat de Elena Motaș.

Elena Motaș este plătită regește din banii contribuabililor

După câteva minute, mesajul a fost șters, dar mai mulți reprezentanți ai etniei rrome, cărora nu le vom da încă numele, pentru a-i proteja, l-au salvat și l-au trimis la redacția BZI, fiind șocați de modul în care li se adresează Elena Motaș.
Autoritățile ar trebui să se autosesiseze în fața acestei aberante stări de fapt. Limbajul funcționarului public Elena Motaș, plătit cu câteva zeci de milioane de lei lunar din banii noștri ai tuturor, ar trebui sancționat exemplar! Contribuabilii nu ar trebui să suporte, din taxele și impozitele pe care le achită, asemenea comportament. Mai mult, flagrant este că un funcționar care ar trebui să combată discriminarea îi face pe conaționalii ei „zdrențe jegoase”, iar pe români în denumește „gagii”

Comentarii
 • Ati vazut țigan educat? 😅 Ce se naște din pisica șoareci mananca ! Si maimuța tot din fund isi mananca puricii. In India le-au facut 60 milioane WC-uri publice si ei se piș@ si se cac@ tot in padure sau pe strada.
  Respectam drepturile omului

 • Exista drept la replica draga daniel, esti putin incult. Du-te si consulta putin drepturile la libera exprimare! Nu inteleg daca are cineva ceva de zis, exista prefectura unde puteti sa va spune-ti nemultumirile in audienta, exista numar de telefon, nu va ascundeti sub anonimat domnule incult daniel.
  Stima si repect!

 • Ziaristilor de la BZI, de ce nu scrieti ca Motas este o puscariasa…cum poate unul care a fcaut puscarie sa ajunga sa conduca un partid sau sa ocupe o functie la o institutie de stat! Faceti dreptate, nu doar asa o periati pe Motas!!! Scrieti lucrurile pana la capat!

 • Consilier la Prefectură, cu o condamnare în urmă cu două decenii Secret ruşinos pentru un funcţionar public din Iaşi

  cautati pe net sa vedeti cine este aceasta Elena Motas! a facut puscarie si acum vine si da lectii despre cum se integreaza tiganii…vorba ei…scarba mi-e de ea!!!

 • Doamna Motas, de ce nu povestiti cum ati fost dvs. condamnata in anii ’90?! Si atunci ati fost „dicriminata” de judecatori?! In loc sa stati sa postati comentarii, mai bine v-ati face treaba, oricare ar fi ea! Domnul Prefect stie ce faceti dvs. in timpul programului?! Cati bani ati supt de la statul roman?!

 • Alo, Prefectura, ce dormiti acolo? Nu faceti o ancheta sa dati puscariasa afara? Asa ceva este incredibil! Un asemenea limbaj nu ar trebui tolerat in nicio institutie! DOmnule Serbescu, dormiti?

 • O concluzie mai idioata n am vazut…ii denumeste pe romani gagii…pai asa se spune pe tiganeste…e ca si cum am avea pretentii de la englezi sa ne numeasca români nu romanians!

 • Văd, pe-acolo, un limbaj demn de protagoniștii care-l utilizează. Vorba aceea, ori vorbești precum ți-e portul, ori te porți precum ți-e vorba. Din acest punct de vedere constatăm o concordanță deplină. Mai aflăm că funcțiile n-au fost ocupate pe merit, ci pe alte criterii, nimic nou sub soare. Doar nu ă închipuiți că acolo se ajunge pe bază de studii și merit. O singură curiozitate mai am. Ce părere au zdrențele, oportuniștii și pârliții ? Dar gagiii, ce părere au ei ? Așteptăm, cu viu interes, continuarea telenovelei. La momentul în care se ajunge la ridicarea fustelor în cap, rugăm puneți pătrățel roșu și avertizați că e pentru 18 ani și peste.

Adauga un comentariu