Prima pagină » Economic Local » Mesajul lui Alex Bodea, antreprenor direct afectat de creșterile de taxe și impozite: „M-am urcat în avion și mă duc undeva unde am o predictibilitate”

Mesajul lui Alex Bodea, antreprenor direct afectat de creșterile de taxe și impozite: „M-am urcat în avion și mă duc undeva unde am o predictibilitate”

04 iul. 2025, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Mesajul lui Alex Bodea, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din domeniul HoReCa, este reprezentativ pentru micii antreprenori

Alex Bodea, proprietarul Crevețeria la Casa Pogor, din Iași, explică faptul că, după ce s-a mărit TVA-ul în domeniul HoReCa, dar și celelalte taxe din alte domenii vor avea efecte dezastroase. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR) avertizează asupra riscurilor sociale și economice majore generate de creșterile de TVA.

Mesajul lui Alex Bodea, antreprenor direct afectat de creșterile de taxe și impozite

Alex Bodea susține că ar fi trebuit făcute niște studii de impact cu privire la aplicarea noilor taxe mărite de la 1 august 2025. Crește cota standard de TVA de la 19 la 21 la sută, crește TVA la energie de la 5 la 11 la sută, iar accizele cresc la alcool, tutun, zahăr și carburanți, dar și TVA în HoReCa de la 9 la 11 la sută.

„Acum e nevoie de niște bani la bugetul de stat. Nu comentăm motivele, pentru că nu este cazul. Cum reușim să aducem acești bani? Cea mai rapidă metodă este de a mări taxele. Mai întâi ar trebui, însă, să se facă și o analiză de impact, o evaluare a impactului asupra mediului de afaceri după mărirea taxelor. În momentul în care mai sunt operatori economici, colegi de breaslă care încă plătesc rate la datoriile pe care le-am acumulat în pandemie. În 2020-2021 s-au acumulat datorii, au fost eșalonate pe 4-5 ani și sunt firme care încă plătesc datoriile de atunci. Nici nu poți modifica toată legislația la jumătatea anului, când eu, în ianuarie, am plecat cu un PNL, am stabilit o listă de prețuri în meniu, mi-am făcut calculele în așa fel încât să am bani să achit statul, să am bani să achit furnizorii, să plătesc angajații și să-mi rămână și mie ceva, pentru că de asta mă trezesc dimineața. Nu poți schimba regulile în timpul jocului”, explică antreprenorul.

Antreprenorii din domeniul HoReCa ar putea crește prețurile

Proprietarul restaurantului cu specific pescăresc mai spune că, dacă va crește prețurile, așa cum ar fi normal, va avea mai puțini clienți.

„În momentul de față, oaspeții mei sunt învățați cu un anumit nivel de prețuri. Ca să pot acoperi aceste scumpiri ar trebui să măresc prețurile. În momentul de față, noi nu ne permitem să mărim prețurile în meniu, că așa e simplu. S-au mărit taxele, puneți prețuri cât să acopere taxele, dar nu e așa. Și prețurile suportă o anumită mărire. Materia primă s-a scumpit și se va scumpi. Creșterea accizei la carburanți, la alcool scumpește materia primă. Pe de altă parte, se va tăia din sporuri pentru o parte din angajații la stat. Aceștia sunt și oaspeții noștri, iar dacă li se va tăia din salariu, vor tăia și din plăcerile vieții, mersul la restaurant. Cresc facturile la electricitate. Sunt cheltuieli mari și aici, vorbim de ordinul zecilor de mii de lei, o factură la curent”, mai spune Alex Bodea.

Antreprenorul din Iași a explicat faptul că 50 la sută din ceea ce produce plătește la stat sub formă de taxe și impozite.

Alex Bodea: „M-am urcat în avion și mă duc undeva unde am o predictibilitate”

Alex Bodea se gândește chiar să plece din țară, dacă situația economică se va agrava.

„Sunt companii cu datorii enorme la stat, iar noi, microîntreprinderile, dacă nu plătim într-o lună, mi s-au oprit conturile. Mi se iau banii automat din cont. Dacă nu plătești la timp, ai penalități mari. Tu știi, pe data de 25 ai plătit la stat TVA, impozit pe profit, taxele pentru angajați. Acum, dacă mărești acciza la carburant, prețul utilităților, cotizațiile către stat, la un moment dat, nu mai ai cu ce să le plătești. Atunci, iei decizia să închizi și ai plecat în altă țară ori te chinui să supraviețuiești. Aveam zile în care nu puteam adormi seara din cauza grijilor. Atunci te gândești, cum e cazul meu. Am 39 de ani. M-am urcat în avion și mă duc undeva unde am o predictibilitate. Eu nu pot să fac business, chiar dacă am 16 ani de experiență de management în multinaționale, dacă nu am o predictibilitate, nu mai pot să mă adaptez”, mai spune antreprenorul.

Alex Bodea: „Am avut zile foarte bune, am avut zile foarte proaste”

Impactul financiar asupra afacerilor din HoReCa este unul dezastruos.

„Anul acesta e de la agonie la extaz. Am avut zile foarte bune, am avut zile foarte proaste. Aceeași neliniște pe care o am eu o au și oaspeții. Poate un motiv de bucurie te scoate din casă, dar nu mai ai liniștea aceea să ieși relaxat la restaurant. Asta se vede în activitatea noastră. Se întâmplă să ai puține rezervări într-o zi sau să îți vină mulți oaspeți fără rezervare. Nu poți să chemi 3 ospătari la serviciu dacă ai doar 5 mese. Nu cred că există salariat să nu fie neliniștit în momentul de față. Nici în agricultură nu e roz, în construcții urmează modificări fiscale. De la 9 la sută TVA la 19 la sută, în construcții, e mult. Totul va impacta în prețul unui apartament, și acolo e posibil să fie un blocaj. Dacă ni s-ar spune: un an avem austeritate la toată lumea, toți strâng cureaua, de la cei mai mici la cei mai mari, ajungem la excedent bugetar – știm că toți contribuim la echilibrarea economică. Dar dacă sunt măriri de taxe mereu în aceleași sectoare economice, nu e ok”, mai spune antreprenorul din Iași.

Astfel, mesajul lui Alex Bodea este despre oamenii de afaceri din domeniul HoReCa, care vor fi afectați de noile taxe și impozite.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 decembrie 2025
22 decembrie 2025