Prima pagină » Eveniment-Social » Mesajul pe care l-a transmis un profesor de la UAIC Iași colegilor săi poate schimba soarta alegerilor academice: „Modelul de universitate antreprenorială, promovat de rectorii de la FEAA, a fost un dezastru”

Mesajul pe care l-a transmis un profesor de la UAIC Iași colegilor săi poate schimba soarta alegerilor academice: „Modelul de universitate antreprenorială, promovat de rectorii de la FEAA, a fost un dezastru”

16 mart. 2024, 02:00, 14 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Mai sunt doar câteva zile până când se decide noul rector de la  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Luni, 18 martie 2024, are loc turul al II-lea al alegerilor academice pentru funcția de rector al UAIC. Cadrele didactice trebuie să aleagă între prof. univ. dr. Liviu George Maha și prof. univ. dr. Tudorel Toader

Conf. dr. Cristina Petraș, de la Facultatea de Litere a UAIC, a transmis un mesaj colegilor săi, care poate schimba soarta alegerilor academice.

Un profesor de la UAIC Iași a transmis un mesaj care poate schimba soarta alegerilor academice pentru funcția de rector

Conf. dr. Cristina Petraș a transmis un mesaj colegilor săi din mediul academic, care ar putea schimba soarta alegerilor academice de la UAIC Iași, ce au loc în data de 18 martie 2024.

Aceasta a subliniat faptul că modelul de universitate antreprenorială, promovat de rectorii de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a fost un dezastru pentru UAIC, mai cu seamă pentru facultățile socio-umane și de științe.

Din anul 2000 până în 2016, doi economiști au condus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Profesorul universitar Tudorel Toader a ajuns rector al UAIC în aprilie 2016, la capătul unui prim mandat marcat de o suspendare, în perioada cât a fost ministru al Justiției (2017-2019), a fost reales pentru un al doilea mandat în urmă cu patru ani.

„Cui acordăm încrederea în turul al II-lea al alegerilor? Aceasta este întrebarea legitimă care trebuie să preocupe comunitatea noastră academică. Din mesajele primite se desprinde un lucru evident, coalizarea candidaților de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Această situație duce automat la altă întrebare, la fel de legitimă, ce model de universitate ne dorim, universitatea antreprenorială sau universitatea humboldtiană? Modelul de universitate antreprenorială, promovat de rectorii de la FEAA, a fost un dezastru pentru Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», mai cu seamă pentru facultățile socio-umane și de științe.

Colegii mai tineri nu au trăit acele vremuri. Unii, însă, ne amintim de anii în care orele suplimentare nu erau plătite sau plătite într-un total dispreț, cu tarife de 1 leu pe oră, în condițiile în care în aceeași perioadă se acordau cumuluri uriașe pentru funcțiile de conducere. Era epoca în care la titluri academice egale, salariile erau diferențiate într-un mod jignitor.

Ne amintim printre multe altele cum bugetul uriaș al UAIC, probabil cel mai mare după 1990, a fost risipit fără vreun rezultat notabil, nici măcar renovarea corpului B al universității. În aceeași perioadă, universitatea nu a avut o strategie de dezvoltare instituțională, nevalorizând bogatele resurse la care avea acces după aderarea la Uniunea Europeană. Ba mai mult, am asistat la o aplicare sălbatică a sistemului Bologna”, a transmis conf. dr. Cristina Petraș.

În cele două mandate, rectorul Tudorel Toader a reușit să finalizeze proiecte de mare anvergură

În cei opt ani de când ocupă cea mai înaltă funcție din cadrul instituției de învățământ superior, Tudorel Toader a reușit să finalizeze proiecte de mare anvergură. Conf. dr. Cristina Petraș a transmis faptul că nu își dorește ca universitatea să fie din nou așa cum era în urmă cu 18 ani.

„Modelul de universitate promovat de profesorul Tudorel Toader este cel mai apropiat de idealul humboldtian, toate specializările se regăsesc în mod armonios în arhitectura instituțională, inclusiv cele cu o cerere redusă pe piața muncii, dar cu o pondere simbolică netă în ansamblul cunoașterii. Interesul rectorului pentru patrimoniul universității nu este un hobby în sine sau o activitate de toaletare, cum s-a insinuat în presa locală, ci a dus la constituirea de «asset-uri» reale, elemente care asigură stabilitate într-o lume în care bate la ușă criza economică și care este marcată de incertitudine geopolitică.

Pe scurt, vrem stabilitate și predictibilitate sau o universitate SRL, model pe care l-am trăit în cei 18 ani de conducere FEAA, cu consecințele nefaste știute”, mai spune conf. dr. Cristina Petraș.

Comentarii
  • Fugi fă, parausuto, care îl lingi la oo pe TT!

  • Ai dreptate Cristina! Sa treci pe la casierie sa iei ce ti am promis

  • 💥Studenții de la FEAA primesc salariul minim. DEMISIA !!!

    Soc ! După ce termină FEAA( 3 ani + 2 ani master), studenții sunt angajați pe salariul minim. Dacă nu credeți …intrați pe Olx, publi 24, job radar și căutați ” angajez contabil iași” 🤭

    SALARIUL MINIM PE ȚARĂ !
    2100 LEI NET + BONURI DE MASA de 15 lei/ zi 🤨
    Iar pentru salariul minim, o absolventă FEAA Iași trebuie să fie sexy, să facă bilanț ( nu un inventar si 2-3 facturi) să fie și secretară, să facă tot ce spune șeful 🥰😍🤭🤫🥰😉

    UN ANGAJAT (CU BACUL LUAT) KAUFLAND PRIMEȘTE 4500 LEI / NET + BONURI + REDUCERI de 75% LA TOATĂ GAMA DE PRODUSE SCOASE LA VANZARE

    UN ANGAJAT DE LA SPITAL ( FĂRĂ BAC, BRANCARDIER – INFIRMIER) PRIMESTE IN MÂNĂ 6.000 LEI NET/ LUNĂ
    PLUS ” BOMBOANE ȘI CIOCOLATĂ” DIN PARTEA PACIENȚILOR CE POT DEPĂȘI SALARIUL DE BAZĂ.

    DE EXEMPLU, DACĂ NU DAI CIOCOLATĂ ( INVELITĂ INTRO BANCNOTĂ DE 100 LEI) UNUI INFIRMIER…RĂMÂII CU ACELAȘI CERȘAF 2 SĂPTĂMÂNI SAU PAMPERS MURDAR PE TINE ! 💩

    ATENȚIE !
    ACEST TEXT ESTE UN PAMFLET ȘI TREBUIE TRATAT CA ATARE ! 🙃

    Notă:
    In realitate toți absolvenții( contabilii-economiști) care termină FEAA sunt angajați pe loc cu un salar in mână de 25.000 lei .
    Atât doar că salariul se plătește odată pe an, pe an nu …pe lună🤭

  • Doamna are dreptate. FEEA priveste studentul ca pe un activ economic aducator de venituri, nu ca pe pe o fiinta umana. De aici si consecintele :
    1. Dezinteresul pentru ce se intampla dupa absolvire. Au o cifra mare de scolarizare, mult peste necesitatile reale ale pietei muncii. Urmarea : salarii mici pentru absolventi. O parte din ei se reorienteaza, pentru ca nu gasesc joburi acceptabile.
    2. Dezinteresul pentru cunoasterea avansata, pentru cercetare. In domeniul Economie, UAIC – prin FEEA – este clasificata E (ultima pozitie posibila!). Pitestiul si Suceava sunt inaintea FEEA, in clasament.

  • Văzându-și risipit visul de mărire, distinsa doamnă s-a gândit să înfiereze cu mânie proletară dușmanul de clasă, fără a realiza penibilul în care scufundă actuala conducere a universității. E noaptea minții să blamezi in corpore cea mai mare facultate din universitate, crezând că profesorii din celelalte facultăți se vor solidariza cu tine. Doamna știe foarte bine că, la FEAA, Toader are mai mulți susținători decât în facultatea din care ea provine. După această polemică, cred că numărul lor s-a împuținat. Apoi, asocierea lui Toader cu viziunea humboldtiană e ca și cum a-i amesteca uleiul cu apă. Să-l pui alături pe Alexander von Humboldt cu unul care nu e în stare măcar să-i pronunțe corect numele e grotesc. În plus, antagonismul între două modele diferite induce ideea de management mistic, la care Toader excelează. În realitate, eminența cenușie a administrației Toader a fost Mihaela Onofrei, care, ce să vezi, vine tot de la FEAA. Partea bună a acestui mesaj este că ne arătă limpede cu cine avem de-a face, devoalând caracterul și limitele intelectuale ale celor care au sărit imediat în sprijinul acestei manipulări. O dovadă în plus că Toader trebuie să plece!

  • Alegator, spune adevarul despre ce a facut Mihaela Onofrei (FEAA) in calitate de ordonator de credite : suspendarea in anul universitar 2018-2019 a programului de licenta de Filologie clasica, precum si a mai multor programe de masterat de la aceeași Facultate de Litere in perioada 2017-2019 (Limbi, literaturi si civilizatii straine – clasice, rusa, italiana ; traducere si terminologie).

  • Tot un alegator

    Mânia proletara îmi pare a-i caracteriza mai mult pe cei care îl înjura pe actualul rector, dar n-au avut o problemă de ordin moral atunci când au beneficiat de toate avantajele politicilor promovate de rector (promovari fără condiții de oportunitate financiară, gradații de merit, finanțări generoase de la primărie pentru conferințe etc), iar acum gem sub jugul „tiraniei”. Dacă e să vorbim de tiranie și cult al personalității nu cred să-l poată depăși in acest secol cineva pe onorabilul domn Oprea. Dar cum s-au strâns niște bani frumoși in conturile UAIC, cheltuitorii de profesie trebuie să se întoarcă, în numele eticii și echitații universitare.

  • Si cine a numit-o pe Onofrei? Ati vazut aceste probleme in publicatia „8 ani rector la UAIC”? Evident ca nu, acolo apar doar maretele impliniri. Daca nu aparea legea salarizarii unitare, situatia ar fi ramas aceeasi, de altfel, dl Toader se mandreste ca provine de la o facultate bogata. Disciplina fiscala e necesara in orice afacere, nu are nimeni o bagheta magica si nu exista solutii miraculoase. Ceea ce nu pricep unii e ca afacerea asta se bazeaza pe incredere si aruncatul aiurea cu noroi in facultatea care genereaza cele mai mari venituri afecteaza intreaga universitate.

  • FEAA e pe degeaba. Punct.
    Un tânăr/ tânàră termină această ” prestigioasă” facultate și se angajează pe salariul minim. Efectiv intră bou la FEAA și iasă vacă ! Scârbos !

  • @Votant, UAIC nu este o afacere, este o universitate!

  • @H. De acord cu d-voastra, cu conditia sa nu amestecam merele si perele. Doamna nu se plange de dezinteresul cititorilor fata de Moliere si limba lui, ci ca a fost platita cu 1leu/ora. A fost o perioada dificila pentru toate universitatile din tara si ceea ce facea diferenta dintre universitate si afacere a fost demnitatea fiecaruia. Au fost multi cei care au refuzat plata simbolica, preferand sa lucreze pro bono iar altii au oferit 2 lei pentru a fi lasati in pace. In momentul de fata, a calca in picioare Carta UAIC de dragul unor castiguri viitoare este tot o chestiune ce tine de demnitate!

  • Puroiul de Gargamel sugaciul cordirt a lu dragnea sta capra la puroaiele de la ziar???????????

  • Este ca peste tot, sunt bani în cont, strânși de un „dictator”, dați-ne voie sa va eliberam!
    De bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025