Local

Mesajul primarului Mihai Chirica de Ziua Învăţătorului

Publicat: 05 iun. 2020
Primarul Mihai Chirica și învățătoarea Andreescu

Edilul municipiului Iași, Mihai Chirica, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Învățătorului.

„Vă mulțumesc, doamna învățătoare Andreescu, pentru cuvintele bune din momentele în care reușeam, pentru încurajările din momentele de stângăcie, pentru blândețea și dăruirea cu care mi-ați îndrumat primii pași!

La mulți ani tuturor învățătorilor! De la Domnul Trandafir până în prezent, în jurul domniilor voastre se creionează portrete memorabile, argumente ale blândeții și devotamentului cu care îndrumați generație după generație către această frumoasă și nesfârșită poveste, educația.”, a transmis primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

În fiecare an, la 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului

Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823), întemeietorul învăţământului românesc modern.

Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca organizator şi conducător de şcoală, autor a mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. A beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, fiind influenţat de curentul iluminist, potrivit volumului ”Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Bucureşti, Editura Academiei, 1979).

Prima şcoală superioară românească şi-a început activitatea în august 1918, în localul de la ”Sf. Sava”, potrivit https://cnlazar.ro, iar inaugurarea a fost marcată prin lansarea de Gheorghe Lazăr a cunoscutei ”Înştiinţări”, în care era expus un adevărat proiect de organizare a învăţământului românesc în patru trepte (”tagme”) de învăţături, de la prima, destinată începătorilor, care prevedea predarea unor cunoştinţe elementare de scris şi citit, elemente de religie, de gramatică şi de aritmetică, la cea de-a patra, destinată desăvârşirii studiilor tehnice pentru pregătirea inginerilor, pe de o parte, a juriştilor şi profesorilor, pe de alta, iar pentru cei care doreau să se facă preoţi, se preconiza un program aparte, cu ore de religie şi istoria religiei, potrivit lucrării amintite.

Comentarii
  • DLE PRIMAR CHIRICA DE 5 ANI TOT VA SPUNEM CA IN ALEXANDRU PE STR BISTRITA SUNT 7 VECINI CARE SI-AU FACUT BALCOANE FARA ACCEPT,FARA AUTORIZATIE SI FARA ACTE LEGALE ,NOI PLATIM ANUAL IMPOZIT SI PE TERENUL DE SUB BALCOANELE LOR SI NU NE COMVINE SA FIM LUATI DE FRAIERI ,TIND SA CRED CA ACESTIA AU RELATII LA PRIMARIE DEOARECE DE ATATA TIMP NU ATI FACUT NIMIC ,DACA VRETI VOTURILE PENSIOANARILOR DIN ALEXANDRU FACETI CEVA .

  • il doare la ceafa pe chirica ,cand e in psd cand e in pnl ,e o curva politica ,il interseaza doar contu lui in euro si cate mai multe vile la colectie ,il doare la melc de ieseni si de iasi ,luativa gandu de ajutor de la escrocu asta pervers !

Adauga un comentariu