Cel mai bogat om din lume și șeful Tesla, Elon Musk, ar fi avut o conversație privată cu președintele rus Vladimir Putin, în care acesta i-ar fi spus că va folosi arme nucleare pentru a apăra regiunile ucrainene anexate, relatează 20 Minutos preluat de Rador.
Potrivit „Vice News”, Musk i-a spus analistului geopolitic și șefului companiei de consultanță Eurasia Group, Ian Bremmer, că Putin este hotărât să-și câștige războiul din Ucraina „indiferent cum”, în timpul unor discuții private de acum câteva săptămâni, într-o încercare de mediere. Așa a reținut Bremmer în buletinul său informativ pentru abonați.
Mesajul transmis de Putin lui Elon Musk
În acea conversație, Putin i-a spus lui Musk că este „pregătit să negocieze” un acord de pace cu Ucraina, cu condiția ca Peninsula Crimeea să fie recunoscută ca parte a Rusiei.
Cu toate acestea, Elon Musk a negat că a vorbit cu Vladimir Putin despre potențiala utilizare a armelor nucleare, înainte de a prezenta un plan de pace care sugera ca Ucraina să cedeze teritoriu Rusiei.
Potrivit lui Bremmer, care a informat și el pe această temă într-un tweet, Musk i-ar fi spus care sunt liniile roșii ale Kremlinului.
„Îmi scriu buletinul informativ săptămânal despre geopolitică de 24 de ani. Scriu sincer, fără teamă sau favoritism, iar actualizarea din această săptămână nu a fost diferită”, a adăugat el într-un al doilea mesaj.
„Îl admir de multă vreme pe Musk ca fiind un antreprenor unic care a schimbat lumea și am spus acest lucru public. El nu este un expert în geopolitică”, a conchis Bremmer.
Întrebat pe Twitter dacă povestea din „Vice News” este adevărată, Musk însuși a răspuns că nu este, adăugând că a vorbit cu Putin o singură dată și că acea conversație a avut loc acum 18 luni. Subiectul despre care au vorbit, a asigurat el, a fost spațiul și nu războiul din Ucraina.
Pe 3 octombrie, Musk a stârnit indignare la nivel mondial, postând pe Twitter o propunere similară, sugerând că Crimeea este în esență rusească și că referendumurile false în alte patru provincii ucrainene ocupate ar trebui să fie organizate sub supravegherea ONU.
Musk le-a prezentat adepților săi un sondaj privind un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia, bazat pe patru principii: „Repetarea alegerilor în regiunile anexate sub supravegherea ONU. Rusia pleacă, dacă aceasta este voința poporului. Crimeea devine oficial parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la eroarea lui Hrușciov). Alimentarea cu apă a Crimeii este asigurată, iar Ucraina rămâne neutră”. Potrivit lui Musk, acesta va fi cel mai probabil rezultatul final al războiului, iar întrebarea care rămâne este câți oameni vor muri înainte să se întâmple asta.