Prima pagină » Local » Mesajul unui cunoscut patron din Iaşi, după ce Guvernul Ciucă a anunţat prelungirea stării de alertă în România: „Nu mai vrem măsuri obligatorii!”
Mesajul unui cunoscut patron din Iaşi, după ce Guvernul Ciucă a anunţat prelungirea stării de alertă în România: „Nu mai vrem măsuri obligatorii!”

Mesajul unui cunoscut patron din Iaşi, după ce Guvernul Ciucă a anunţat prelungirea stării de alertă în România: „Nu mai vrem măsuri obligatorii!”

06 ian. 2022, 11:20,
în Local

Alex Costea, patronul CPU (Cafeneaua Piaţa Unirii) din Iaşi, a transmis un mesaj Guvernului României, în contextul în care s-a anunţat prelungirea stării de alertă şi implementarea unor noi restricţii. Ieşeanul a publicat pe pagina sa de socializare că nu mai doreşte măsuri obligatorii.

„Nu mai vrem stare de alertă!
Nu mai vrem niciun HG pentru prelungirea stării de alertă!
Nu mai vrem măsuri obligatorii!
Din martie 2020 și până în prezent, măsurile obligatorii impuse de Guvern nu au ajutat la nimic.
Valurile au venit oricum, intensitatea lor a fost din ce în ce mai mare, iar numărul de decese a crescut de la un val la altul.
Vrem ca Guvernul și Ministerul Sănătății să își îndeplinească atribuţiile legale și constituționale și să asigure dotările şi necesarul de medicamente pentru tratarea tuturor pacienților, indiferent de boala de care suferă.
Înainte de anul 2020 acest lucru se întâmpla și fără să existe stare de alertă instituita. Aşa că pot funcţiona spitalele în mod normal și fără să existe stare de alertă.
În cei aproape 2 ani care au trecut, am înțeles care sunt măsurile care ar trebui să le luăm pentru a ne proteja de virus.
Este momentul să ne purtăm singuri de grijă, fără nicio presiune din partea statului, iar ministerul Sănătăţii să își îndeplinească atribuţiile pentru că spitalele să funcționeze, iar medicamentele să se găsească în farmacii.
Nu au adoptat încă un H G pentru prelungirea stării de alertă.
Până vineri vor să adopte o asemenea HG.
Să le spunem miniștrilor, în mod civilizat, că nu mai vrem stare de alertă şi nici măsuri obligatorii și liderilor de partide de guvernământ”, a transmis Alex Costea, patron CPU Iaşi.

Actul normativ are la bază măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1/2022.

Principalele modificări

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 8 ianuarie 2022, ca răspuns la situația sanitară provocată de pandemia COVID-19.
Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.
Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise, conform Hotărârii nr. 1 a CNSU:

Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
Persoanele care sunt singure în birou;
Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora”, se arată în actul normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`