National

Metode eficiente pentru a scăpa mai ușor de stresul de la birou

Publicat: 18 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Metode eficiente pentru a scăpa mai ușor de stresul de la birou
Angajat stresat

Stresul la birou afectează în ultimii ani tot mai multe femei. În plus, specialiștii au identificat un nou tip de stres numit sindromul burnout. Acesta mai este cunoscut drept sindromul epuizării.

Acest sindrom întâlnit foarte mult în rândul femeilor care lucrează în corporații sau diferite medii de lucru stresante precum bănci, achiziții imobiliare, management spitalicesc, inginerie este o consecinta a dezechilibrului dintre cerințe, resurse, timpul alocat și gradul de satisfacție profesională. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în țările dezvoltate din Europa, stresul ocupă locul II ca probleme medicale.

Termenul de burnout a fost introdus în anul 1970 de Herbert Freudenberger, psiholog american. Conceptul are legatură atât cu mediul profesional, dar și cu personalitatea persoanei în cauză. În plus burnout este corelat puternic cu stilul de viață și alimentația.

Cum știi că ești predispusă la stres de tip burnout?

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când de simți stresată. E bine să îți răspunzi singură la următoarele întrebări. Lucrezi într-un mediu de lucru extrem de stresant, cu foarte multe sarcini suprasolicitante? Ai un volum mare de muncă și presiunea unor deadline-uri? Stai des peste program și simți că nivelul de salarizare e mai mic decât efortul tău și asta te frustrează? Simți că n-ai alte motivații decât cele ce țin de muncă? Ți se spune des că ești workoholică? Ai momente dese în care nu ai încredere în tine și în capacitățile tale? Simți că familia și cei dragi nu te susțin și nu îți înțeleg eforturile tale pe plan profesional?

Cum știi că suferi de stres?

Dacă în ultima perioadă ți s-a întâmplat să te simți lipsită de energie și ai mereu episoade de nervozitate când vorbești cu cei dragi, te simți copleșită emoțional sau te trezești dimineața din ce în ce mai greu și nu te simți odihnită, sunt doar câteva dintre semnele oboselii și stresului.

În plus, dacă începi să uiți lucruri care fac parte din rutina zilnică, nu mai vrei să socializezi cu colegii tăi și te refugiezi în colțul tău de birou, simți că nu te poți relaxa sau detașa de mediul de lucru chiar dacă ești în acasă sau cu familia, ai crize dese de insomnie, înseamnă că ai nevoie să îți schimbi stilul de viața și să încerci să ai grijă de tine.

Alimentatia sănătoasă, odihna suficientă, efectuarea de activități fizice în mod regulat sunt factori cu efect demonstrat de creștere a energiei, a rezistenței la stres și a performanțelor. Totodată, dacă tot vorbim de alimentație, e bine să ai în vedere consumul de magne B6 și Magneziu, elemente vitale pentru organism care te vor ajuta să scapi de stres.

5 pași ca să scapi mai ușor de stres

Pe scurt, prima cale spre vindecare este procesarea și recunoașterea, asumarea problemei. Începe prin a recunoaște că ești stresat. Altfel spus, primul pas spre eliminarea efector negative ale stresului este de a recunoaşte faţă de tine însuţi că eşti stresat.

După ce ai reușit să îți asumi starea de stres, e important să identifici și factorii care îl declanșează. Dacă ești stresată de anumite task-uri, proiecte, atribuţii care au un deadline încearcă să vorbești cu colegii despre asta, cere ajutor, comunică deschis cu oamenii din jurul tău.

Echilibrul e cel mai recomandat atunci când treci printr-o perioadă foarte stresantă. Nu încerca să porți cu tine toată presiunea de la job și păstrează un echilibru între viața ta personală și activitatea profesională.

Este esențial să vorbești deschis despre problemele tale cu cei dragi. Nu e suficient să vorbești doar cu colegii de birou, și cei dragi ție, familia trebuie să știe că treci printr-o perioadă mai grea. Dacă ai task-uri obositoare la birou și ajungi acasă să te lovești de problemele cotidiene, asta va agrava stresul. Lasă-i să te ajute și vorbește cu ei.

Sportul ajută să scapi de stres. Plimbă-te, aleargă, înoată, mergi cu bicicleta sau fă yoga – astfel de activităţi te pot ajuta enorm, deoarece mişcarea fizică ajută la eliberarea endorfinelor – celulele care ne fac mai fericiţi sau ne induc într-o stare de spirit mai bună.

Adauga un comentariu