Prima pagină » Culinar » Mic dejun sănătos. Cum se prepară
Mic dejun sănătos. Cum se prepară

Mic dejun sănătos. Cum se prepară

13 feb. 2020, 10:10,
în Culinar

Fiecare dintre ingredientele puternice ale acestui mic dejun are proprietăţi benefice dovedite ştiinţific, iar în combinaţie reprezintă o adevărată bombă energetică ideală pentru începerea zilei. Acest mic dejun sănătos se prepară simplu şi rapid. Începe-ţi ziua cu această reţetă timp de o lună şi te vei simţi din ce în ce mai bine.

Ingrediente necesare:

1 iaurt
1 lingura de pectina de măr (reţeta mai jos)
1 lingura de miere
40-50 grame de nuci tăiate
O jumătate de linguriţă de scorţişoară
30 picături de propolis
3 linguri de fulgi de ovăz şi fructe uscate la alegere (opţional)

Ce este pectina şi cum o poţi prepara?

Pectina este un tip de fibre conţinute de plante. Mai ales merele conţin pectina în cantităţi mari. Pectina de măr este o materie fibroasă solubila conţinuta de mere, şi care are efecte pozitive asupra schimbului de materii grase. Este un absorbant excelent al grăsimii care scade absorbţia colesterolului alimentar şi îmbunătăţeşte activitatea colonului.

Reţetă de preparare în casă a pectinei

Ai nevoie de 1 kg de mere şi 1.5-2 l de apă. Spală merele, îndepărtează cotoarele şi seminţele, apoi taie fructele în bucăţele mici.
Umple o oală cu 1.5-2 litri de apă şi pune-o la fiert. Adu apa la punctul de fierbere la foc mare, deoarece pectina trebuie să ajungă la o temperatură ridicată într-un timp foarte scurt, pentru a-şi păstra integritatea chimică. Fierbe merele întâi la foc mare. Fierbe-le apoi la foc moderat timp de 30 de minute.
Continuă procesul de fierbere amestecând regulat până ce amestecul se îngroaşă pe jumătate. Strecoară fiertura şi toarnă imediat amestecul de pectina în borcane sterilizate. Lasă să se răcească, apoi este tocmai bună pentru a fi utilizată.

Cum prepari acest mic dejun?

Cu o noapte înainte, amesteca iaurtul cu pectina de măr şi pune preparatul la frigider pentru a-i permite pectinei să se lege. Poţi face acest lucru şi dimineaţa, dar atunci va trebui să aştepţi puţin până la dizolvarea completă a pectinei.
A doua zi dimineaţa, adauga restul ingredientelor şi amesteca totul bine.
Lasă amestecul să se odihnească puţin pentru că ingredientele să se lege bine. Iaurtul trebuie să aibă temperatura camerei, iar fulgii de ovăz trebuie să fie dezgheţaţi.

De ce este acest mic dejun considerat a fi cel mai bun din lume?

  • – Întăreşte sistemul imunitar.
    – Previne un spectru large de infecţii.
    – Are efect anti-inflamator.
    – Îmbunătăţeşte sănătatea vaselor de sânge.
    – Conferă pielii şi părului un aspect mai frumos.
    – Protejează sănătatea dinţilor.
    – Ajuta la slăbit.

Beneficiile pectinei de măr

1. Scade riscul de sindrom metabolic

Sindromul metabolic reprezintă un grup de factori care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale şi a hipertensiunii arteriale. Acestea sunt: hipertensiune arterială, glicemie crescută, trigliceride mărite, colesterol mărit şi o talie supradimensionată. Un studiu din 2008 a descoperit că consumul de pectina de măr reduce glicemia, nivelul total al colesterolului şi trigliceridele, şi ajuta la slăbit. Reducerea oricăruia dintre aceşti factori are ca efect o scădere a tensiunii arteriale. Pe viitor, pectina de măr ar putea deveni un tratament oficial pentru sindromul metabolic.

2. Îmbunătăţeşte flora intestinală

Un tract intestinal sănătos conţine bacterii atât bune cât şi rele, iar într-un mediu intern optim, numărul bacteriilor bune îl depăşeşte pe cel al bacteriilor rele. Rolul acestor bacterii intestinale este acela de a înlesni digestia alimentelor, de a absorbi nutrienţii şi de a oferi protecţie împotriva bacteriilor şi virusurilor. Un aport crescut de mere îmbunătăţeşte flora intestinală, iar acest efect se datorează în mare parte pectinei.
Beneficiile propolisului

Propolisul este unul dintre cele mai puternice scuturi naturale împotriva infecţiilor. Albinele îl folosesc pentru a-şi proteja stupii de contaminare. Propolisul întăreşte sistemul imunitar şi protejează împotriva virusurilor şi bacteriilor. Multe persoane susţin că aceasta ridică inclusiv nivelurile de energie. Consumul de propolis atenuează sau chiar vindeca acneea prin faptul că acţionează direct asupra sursei problemelor.

Propolisul acţionează inclusiv asupra paraziţilor, reuşind în 50-60% din cazuri să elimine din corp parazitul comun numit giardia. Propolisul poate creşte considerabil şansele femeilor cu endometrioza de a purta o sarcină. Reduce şi apariţia cariilor în 60% din cazuri.
În combinaţie cu miere, vindeca eficient tusea şi guturaiul.

Combate infecţiile bacteriene şi fungice, şi oferă protecţie împotriva radicalilor liberi şi a cancerului. Ajuta inclusiv la vindecarea problemelor respiratorii.

Este excelent pentru aplicaţiile externe, caz în care poate reduce considerabil timpul de vindecare şi atenua inflamaţiile. Sprijină sănătatea gingiilor şi elimina verucile genitale.?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`