International

Migranţii se plâng de tratamentul pe care îl primesc din partea poliţiştilor: „Ești un om mort când intri în România!”

Publicat: 30 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Migranţii se plâng de tratamentul pe care îl primesc din partea poliţiştilor Ești un om mort când intri în România
Un migrant cu origini din Mali a avut parte de o experienţă neplăcută pe teritoriul ţării noastre, acesta împreună cu alți doi bărbați au fost bătuți cu cruzime de către polițiști

Un migrant cu origini din Mali, a avut parte de o experienţă neplăcută pe teritoriul ţării noastre, după ce a trecut ilegal graniţă din Serbia. Migrantul care a primit numele de Adama pentru a-i fi protejată identitatea, a povestit cum oameni legii din România l-au bătut şi l-au umilit.

În urmă cu 3 ani bărbatul de 36 de ani a ajuns în Maroc în 2018 cu ajutorul unei vize de turism, iar în 2020 a ajuns în Serbia cu ajutorul unui prieten care i-a făcut rost de viză. În urmă cu câteva luni, pe 2 noiembrie 2020, Adama a zburat spre Belgrad cu gândul că va ajunge în Franţa. După ce bărbatul a eşuat în moduri repetate de a intra în Ungaria sau România, de fiecare dată acesta fiind prins şi trimis înapoi în Serbia, fără a beneficia de azil. Pe data de 13 ianuarie bărbatul a încercat din nou să intre pe teritoriul României împreună cu alţi doi bărbaţi pe care i-a cunoscut într-o tabără de migranţi. Odată intraţi în România ilegal, a început coşmarul.

Adama: „Când ne-au găsit, au început să ne lovească cu bastoanele în cap”

Bărbatul din Mali a povestit prin ce chinuri a trecut după ce a sărit gardul care avea sârmă ghimpată.

„Spre miezul nopții, am trecut granița României sărind peste sârma ghimpată și m-am refugiat direct în pădurea din apropiere cu prietenii mei, pentru a evita verificările poliției. Dar am fost depistați și grănicerii au început să ne caute prin tufișuri. Când ne-au găsit, au început să ne lovească cu bastoanele în cap. Loveau foarte tare, ne răneau“, povestește Adama.

După ce s-a terminat prima bătaie, la ordinul superiorului oamenii legii au început din nou să-i bată pe migranţi.

„Polițiștii, la ordinul superiorului lor, ne-au pus în genunchi și ne-au lovit încă o dată cu bastonul. Apoi ne-au controlat rucsacii și ne-au percheziționat pentru a se asigura că nu ascundem nimic. Ne-au luat banii, eu aveam 100 de euro cu mine. Mi-au ordonat să îmi dau jos jacheta, să mă descalț și să îmi scot șosetele“, a mai spus acesta.

Oamenii legii au aprins un foc şi le-au aruncat tot ce aveau asupra lor migranţii.

„În acea zi era foarte frig, drumul era acoperit de zăpadă, iar eu care eram doar într-un pulover, dârdâiam. Au aprins în grabă un foc în care ne-au aruncat toate lucrurile: hainele, jacheta, mănușile, căciulile, actele, portofelele, telefoanele…“, povestește Adama.

Cei 3 migranţi au fost escortaţi afară din ţară de către poliţişti

După ce au fost bătuţi de către oamenii legii, aceştia au făcut un apel la autorităţile din Serbia pentru a-i lua înapoi în ţara de origine pe migranţi, în timp ce aceştia erau întinşi cu faţa la pământ.

„Cât timp așteptam, șeful ne-a cerut să facem flotări. Pământul era înghețat, iar eu nu mai aveam mănuși. Nu reușeam, cădeam constant, din cauza frigului și a oboselii, în timp ce șeful mă lovea în continuare. Apoi ne-a pus să facem alte exerciții: trebuia să ne ghemuim și să ne ridicăm cât mai repede posibil. După aceea, responsabilul a zis: ‘Să nu vă mai întoarceți niciodată aici. Dacă vă mai văd, vă omor, sap o groapă și vă îngrop acolo’“, povestește Adama.

În cele din urmă poliţişti sârbi nu şi-au mai făcut apariţia, iar şeful de frontieră le-a spus să meargă singuri înapoi în Serbia, aceştia fiind urmăriţi de către echipajul său.

„Sunt încă traumatizat de această întâmplare, mă gândesc la ea des. Timp de câteva zile era dureros și să mă așez. Acum știu că atunci când intri în România, ești un om mort“, a mai spus Adama.

Adauga un comentariu