Cancan ultimă oră

Mihaela Bilic: Ce se întâmplă în organism când mâncăm pâine cu brânză

Publicat: 08 sept. 2021

 

Mihaela Bilic, medic nutriţionist a dezvăluit pe contul său de Instagram ce se întâmplă atunci când mâncăm pâine cu brânză. Mâncarea nu reprezintă doar un factor esenţial pentru sănătatea noastră, ci şi pentru starea de bine. Mihaela Bilic ne dezvăluie ce combinaţie de alimente ne ajută să avem o stare de spirit bună.

„De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinaţie interesantă. Şi nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antid.e.presiv – deci nu e important dacă îngraşă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine.

În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozina şi triptofan, aflaţi în competiţie. Cine ajunge primul la creier, ăla determina starea: tirozina are efect de agitaţie, de trezire, iar triptofanul linişteşte, calmează. Carnea conţine preponderent tirozina, iar brânză triptofan.

Metoda strategică pentru a creşte accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine şi carbohidraţi. Când mâncăm glucide/făinoase apare în s.a.nge ins.u.lină, care ţine tirozina în circulaţie şi lasa cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină – horm.o.nul stării de bine. Chiar dacă brânză îngraşă, tăiaţi felia mai subţire şi puneţi lângă ea un colţ de pâine… ca să fiţi şi fericiţi”, a explicat Mihaela Bilic.

Adauga un comentariu