Local

Mihai Chirica, declarație privind testele PISA: Fără educație nu există nație!

Publicat: 03 dec. 2019

Edilul municipiului Iași a făcut câteva precizări în urma publicării rezultatelor testelor PISA. Primarul Mihai Chirica aduce în discuție condițiile în care educația este lipsită de performanță.

„După ce am afirmat de foarte multe ori că statul român și clasa politică fac tot mai puțin pentru școala românească, a venit rândul organismelor internaționale să scoată la iveală dezastrul din sistemul de învățământ. Faptul că România înregistrează cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele de evaluare internațională PISA, iar procentul de analfabetism funcțional a ajuns la circa 41%, în creștere față de 2015, mă sperie,dar mărturisesc că nu mai miră.

Oare ce l-ar mai motiva pe un profesor să facă performanță la catedră în condițiile în care statul îl umilește permanent, oferindu-i un salariu dezonorant și mai ales o pensie de mizerie? Știți oare că pensia unui profesor este mai mică decât a unui subofiţer de secție de poliție ?

S-a gândit careva dintre cei care au făcut legea salarizării unice ca un profesor debutant are salariu la jumătate fata de un zidar ? Cum îl convingem să se facă profesor , dar mai ales, să devină unul foarte bun ?

În condițiile în care educația este lipsită de performanța cu care ne obișnuisem , fiecare ministru al educației din ultimii 30 de ani „reformează” doar modul în care se dau examenele, pentru a creşte lipsa de predictibilitate a rezultatului , incoerenta programelor educaționale, o tulbure atmosfera care amestecă la nesfârșit epoci și curente fără a mai stimula o cunoaștere sistematică a universului și a lumii.

Oare ce l-ar mai motiva pe un elev să învețe cu sârguință atunci când descoperă că politica din România promovează nulitățile sale în funcțiile cele mai înalte,când societatea se “manelizează “cu o viteză incredibilă, iar absența modelelor de urmat în viață a devenit deja o crunta realitate ?

Oare ce l-ar mai motiva pe un părinte să lupte din răsputeri zi de zi pentru a-și trimite copilul la școală, atunci când știe că la finalizarea studiilor el va pleca la muncă în străinătate, pentru că în țara lui nu va găsi un loc de muncă remunerat decent și potrivit calificării sale?

Ce ne poate motiva să continuăm atunci când copiii nostrivor munci pentru prosperitatea altui stat, și pentru a plăti pensiilor unor străini? Unde este domnul profesor Trandafir, unde este școlarul silitor și modest, dar mai ales unde este valoarea școlii românești de altădată?

Domnilor guvernanți, domnilor politicieni, luați măsuri urgenţe sau România nu va mai avea viitor.
Fără educație nu există nație!” a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.loading...

Adauga un comentariu