International

Mii de persoane au protestat astăzi în Paris împotriva unui proiect de lege

Publicat: 21 nov. 2020
Proteste în Paris
Proteste în Paris

Mai multe mii de oameni au protestat sâmbătă în Paris faţă de un proiect de lege care ar incrimina difuzarea unei imagini cu faţa unui poliţist cu intenţia că acesta trebuie să fie vătămat, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Susţinătorii legii spun că poliţiştii şi familiile lor au nevoie de protecţie faţă de hărţuirea atât online, cât şi în persoană când sunt în afara programului de lucru.

Cei care se opun proiectului susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a face relatări şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri, precum folosirea excesivă a forţei.

Sub incidenţa acestei legi, infracţiunea ar fi pedepsită cu până la 1 an de închisoare şi amendă de 45.000 de euro.

În Piaţa Trocadero din vestul Parisului, activiştii de dreapta, sindicaliştii şi jurnaliştii au scandat: „Toată lumea vrea să filmeze poliţia!”.

Mulţi dintre protestatari au purtat veste galbene, unii au ţinut pancarte pe care era scris „Vom lăsa jos telefoanele când veţi lăsa jos armele”.

Acţiuni similare sunt programate să aibă loc în Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes şi Saint-Etienne.

Marţea trecută, doi jurnalişti au fost reţinuţi într-un protest care a dus la confruntări violente cu poliţia în timp ce Legislativul dezbătea proiectul de lege sprijinit de partidul preşedintelui Emmanuel Macron şi aliaţii parlamentari.

Proiectul a trecut de prima lectură, vineri, iar o a doua este programată pentru marţi. Apoi el va ajunge în Senat pentru o nouă dezbatere înainte de a deveni lege.

Un amendament depus de Guvern şi aprobat vineri a modifcat articolul problematic, 24, adăugând „fără a aduce atingere dreptului la informare”.

Prim-ministrul Jean Castex a spus că „asta va înlătura orice ambiguitate privind intenţia de garantare a respectului pentru libertăţile publice în timp ce sunt protejaţi mai bine cei care asigură protecţia populaţiei, poliţiştii şi jandarmii”.

În urmă cu trei zile germanii au ieșit să protesteze împotriva măsurilor stricte anti-COVID-19, dar s-au ales cu tunuri de apă și gaze lacrimogene

Mii de oameni au ieşit în stradă la Berlin, în semn de protest faţă de măsurile restrictive impuse de autorităţi. Parlamentul german va adopta în cursul zilei o lege care ar permite guvernului de la Berlin să impună reguli de purtare a măştilor, restricţii în privinţa contactelor sociale, să închidă magazine, să interzică consumul de alcool în locurile publice şi să suspende evenimente sportive.

Mii de germani au ieşit în stradă nemulţumiţi de intenţia cancelarului Angela Merkel de a permite Parlamentului să adopte o lege controversată.

Este vorba despre acordarea de puteri sporite guvernului federal, care va putea impune restricţii în lupta contra răspândirii coronavirusului, astfel încât acestea să nu mai poată fi suspendate prin decizii ale justiţiei.

Poliţia a intervenit în forţă împotriva demonstranţilor furioşi

De remarcat, demonstranţii nu purtau măşti şi nu respectau nicio măsură de distanţare fizică. Totul, în contextul în care Germania se apropie de 850 de mii de cazuri de COVID. Forţele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii furioşi.

Poliţişti în echipament antirevoltă au format cordoane pentru a-i împiedica pe manifestanţi să se apropie prea mult de clădirea parlamentului. De altfel, Ministerul de Interne a interzis adunările în faţa Parlamentului şi în jurul acestuia.

Autorităţile au anunţat că nu vor relaxa măsurile anti-COVID, ba mai mult, vor anunţa noi restricţii

Luna aceasta Germania a impus o serie de măsuri pentru a ţine sub control al doilea val al pandemie, la fel ca o mare parte din țările din Europa. În consecinţă, numărul de noi infecţii nu mai creşte exponenţial, dar situaţia rămâne în continuare gravă.

Chiar dacă majoritatea germanilor acceptă lockdown-ul în vigoare pentru stăvilirea unui al doilea val al epidemiei, criticii spun că legea va pune în pericol drepturile cetăţenilor.

În urma protestului uriaş, mai mulţi agenţi de poliţie au fost răniţi în confruntările cu protestatarii adunaţi în centrul Berlinului, iar aproximativ 100 de manifestanţi au fost reţinuţi de forţele de ordine, afirmă surse citate de publicaţia Die Welt.

Protestele au izbucnit în centrul Berlinului, în apropierea sediului Parlamentului Germaniei, dar şi în alte zone din oraş.

Adauga un comentariu