Peste 3.000 de persoane s-au angajat în anul 2022, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Cele mai multe persoane provin din mediul rural
Mii de persoane s-au angajat în anul 2022, prin intermediul AJOFM Iași. Cei mai mulți au ales domenii precum comerțul, curieratul sau construcțiile. În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, cele mai multe provin din mediul rural. Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii profesionale, urmate de cele cu studii liceale, postliceale, studii primare sau fără studii. În jur de 91 de persoane au studii gimnaziale, iar alte 109, studii superioare.
Din numărul total de persoane care au fost angajate, prin intermediul AJOFM Iași, în luna ianuarie 2020, 193 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Pentru stimularea ocupării forţei de muncă, şomerii care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, beneficiază de o primă de activare, în valoare de 1.000 de lei. Absolvenții, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la AJOFM Iași şi se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, pot beneficia de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă. Valoarea indicatorului social de referinţă, la această dată, este de 500 de lei.
Ieșenii care se angajează prin intermediul AJOFM Iași pot primi și indemnizații
De asemenea, AJOFM Iași plătește fiecărui absolvent înscris ca șomer o indemnizație în valoare de 250 de lei, timp de 6 luni. În anul 2022, un număr de 159 de persoane din Iași au beneficiat de prime de încadrare pentru acceptarea unui loc de muncă la o distanţă mai mare de 15 kilometri de localitatea de domiciliu sau reşedinţă, iar alte 4 persoane au beneficiat de prima de instalare pentru încadrarea într-o altă localitate la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, cu schimbarea domiciliului.
Prima de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri care se încadrează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de cea în care îşi au domiciliul şi care şi-l schimbă în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranşe (50 la sută, la data instalării şi 50 la sută, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare). În această perioadă, sunt disponibile aproximativ 1.000 de locuri de muncă în diverse domenii, precum HoReCa, construcții și comerț. Patronii din Iași sunt disperați că nu au forță de muncă.
Șomerii din Iași pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor
La Centrul de Reconversie Profesională al AJOFM Iași sunt înscriși deja peste 400 de cursanți ce sunt șomeri și vor să învețe o meserie nouă care să îi ajute să își găsească mai ușor un loc de muncă. Aceștia s-au înscris la cursurile pentru electrician, coafeză, specialist în resurse umane, bucătar sau specialist în IT. Cursurile se derulează pe o perioadă de 3 luni, urmând proba teoretică și cea practică, iar la final susțin un examen pentru obținerea diplomei recunoscute la nivel internațional. Specialiștii AJOFM Iași susțin că 60 la sută dintre cursanți reușesc să se angajeze după terminarea cursurilor sau chiar în timp ce învață o nouă meserie. De asemenea, în sediul în care se derulează cursurile, funcționează și Agenția Locală a AJOFM care avea sediul în Copou. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea unei ieșence șomere care face cursuri de coafeză.
De asemenea, patronii pot să facă angajări cu ajutorul ITM Iași și pot depune anunțurile de angajare pe site-ul instituției.