Actualitate

Militarii care vor defila de 1 Decembrie, îndemnați prin manifeste să se răzvrătească în timpul paradei. „Nu vor prezenta onorul niciunui reprezentant politic”

Publicat: 30 nov. 2022
Militarii care vor defila de 1 Decembrie îndemnați prin manifeste să se răzvrătească în timpul paradei. Nu vor prezenta onorul niciunui reprezentant politic
Militarii care vor defila de 1 Decembrie, îndemnați prin manifeste să se răzvrătească în timpul paradei

Militarii români care vor participa la parada de 1 Decembrie sunt îndemnați, printr-un manifest transmis prin intermediul aplicației WhatsApp, să protesteze față de guvernanți chiar în timpul defilării. O presupusă organizație, care se intitulează „Armata Română Liberă”, le cere militarilor să nu prezinte onorul niciunui reprezentant politic și să nu salute în timpul trecerii prin fața tribunelor oficiale.

În ciuda situației internaționale tensionate din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Armata Română este măcinată de nemulțumirea generală a militarilor, care consideră că sunt prost plătiți și nu primesc nici măririle salariale anuale, garantate prin lege.

Manifest prin care „Armata Română Liberă” le „ordonă” celor care vor defila la paradă să protesteze

Cum nu au dreptul la grevă, pe telefoanele mobile ale militarilor circulă, transmis prin intermediul WhatsApp, un manifest prin care „Armata Română Liberă” le „ordonă” celor care vor defila la paradă să protesteze, scrie Gândul.

„Armata Română Liberă ordonă următoarele: Militarii în activitate – comandanți și șefi ai detașamentelor și blocurilor de paradă nu vor prezenta onorul militar niciunui reprezentant politic. Militarii în activitate, în rezervă și în retragere, invitați alături de politicieni și de membri ai justiției pentru a asista la trecerea în revistă a trupelor care vor defila la paradele militare nu vor da curs invitațiilor. Pe timpul defilării, la trecerea prin dreptul tribunelor oficiale, militarii nu vor saluta”, se arată în manifestul citat.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari

Surse militare au declarat, pentru Gândul, că în spatele manifestului s-ar afla mai mulți rezerviști care încearcă, astfel, să prevină o eventuală diminuare a pensiilor pentru foștii angajați din Ministerul Apărării.

MApN se confruntă cu un val de demisii generate de salariile sub 4.000 de lei pentru militarii profesioniști, dar și cu un număr mare de pensionări, în condițiile în care toți cei care îndeplinesc condițiile de vârstă și vechime se grăbesc să treacă în rezervă.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice.

În blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, SUA și Țările de Jos și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au adus cu ei inclusiv avioane de luptă din Canada, Italia, Spania și SUA.
Comentarii
  • Așa este! Pentru nebunii prin București și alte orașe mari din țară ale unor nebuni se găsesc bani intotdeauna. La tot pasul vezi numai risipă a banului public,evaziune fiscală, dezmăț și trădare. NU merită guvernanții onorul Armatei Romane!

  • Cîți ghenerali de la apelul de seară a lui hoprea interesului național vor defila prin fața tribunei cu pensiile speciale afișate pe piept –

  • Să nu ajungem în situație de război că nu vor merge militarii la luptă. Cu așa salarii și pensii nu merită să-și riște viața pentru politicienii care trândăvesc bine merci în locuri călduțe bine plătite. Nici măcar nu merită să privească haina militară, cu atât mai mult salut militar.

Adauga un comentariu